لترباکسد یک سرویس شبکه اجتماعی است که در سال 2011 توسط متیو بیوکنان و کارل فون راندو تاسیس شد. این سرویس صرفاً روی فیلم و هنر سینما تمرکز دارد و اظهارنظرات مختلفی درباره انواع فیلمها در این شبکه اجتماعی دست به دست میچرخد. لترباکسد لیستی هم دارد که برترین فیلمهای تاریخ را نام برده و جالب است بدانید رتبهبندی لترباکسد با رتبهبندی دیگر وبسایتهای این حوزه مثل آیامدیبی یا راتن تومیتوز تفاوت دارد و همین تفاوتهاست که نشان میدهد فیلم را نباید از روی نمره و امتیاز سنجید. سلیقهها متفاوت است، دیدگاهها با هم فرق دارند و درنهایت هرکسی لیست منحصربهفرد خود را درباره انتخاب برترین فیلمهای تاریخ دارد. در این مقاله قصد داریم ده فیلم برتر تاریخ به انتخاب لترباکسد را با هم مرور کنیم.
دهم) مرد عنکبوتی: در میان دنیای عنکبوتی ؛ برترین انیمیشن لترباکسد
نام اصلی: Spider-Man: Across the Spider-Verse
محصول: 2023 ، آمریکا
سازندگان: خواکیم دوس سانتوس، جاستین تامسون و کمپ پاورز
صداپیشگان: شمیک مور، اسکار آیزاک و هیلی استنفیلد
امتیاز IMDb به فیلم: 8.8
امتیاز راتن تومیتوز: 95%
خلاصه داستان: مایلز مورالس پس از مدتها با گوئن ملاقات میکند و در این ملاقات متوجه یک گروه میشود که سعی در برقراری توازن در جهان دارند و به ماجراجوییهای جهانهای موازی میپردازند. مایلز دوست دارد تا به این گروه ملحق شده و ماجراجویی جدیدی را آغاز کند اما پس از آشنایی با رئیس این گروه یعنی میگل اوهارا یعنی همان مرد عنکبوتی 2099 با حقایق عجیبی مواجه میشود و میخواهد به هر نحوی شده این حقیقت را تغییر دهد.
تازهترین اثر کمیکبوکی درباره شخصیت اسپایدرمن در سراسر جهان غوغایی به پا کرده و با یک انیمیشن و داستان تحسینبرانگیز و خلاقانه پا به لیست برترین آثار سینمایی تاریخ در سایت لترباکسد گذاشته است. ایده بینظیر این انیمیشن، ماجراجویی خلاقانه کاراکترها، دیدگاههای علمی و پیچیده و همچنین نبوغ در شخصیتپردازی از ویژگیهای مهم این فیلم به حساب میآیند. بنابراین نباید از حضور این انیمیشن تازه منتشرشده در جایگاه دهم برترین فیلمهای تاریخ (از دید لترباکسد) متعجب شویم. جدیدترین مرد عنکبوتی دنیا یک شاهکار هنری/علمی/سینمایی تمام عیار است که درهای جدیدی را برای مخاطب باز کرده و یک اتفاق بسیار نوین و مهیج را وارد دنیای سینمایی مارول کرده است. مارول با این فیلم حالا میتواند حساب ویژهتری روی انیمیشنسازی باز کند و راههای بازگشت به اوج و طوفان خود را پیدا کند.
این اسپایدرمن متفاوت بود؛
این مرد عنکبوتی که برخلاف همیشه پیتر پارکر نیست و مایلز مورالس شخصیت جدید آن است یک کاراکتر خلاقانه است که در ادامه دنیاهای قبلی اسپایدرمن و پیتر پارکرهای محبوبی که دیدهایم نیست و یک ماجراجویی کاملاً جدید و متفاوت را ارائه میکند. همین هم میشود که جدیدترین اسپایدی دنیا، یعنی ورود به پله بالاتر و مرحله جدیدی از دنیای پرطرفدار کمیکبوک و ابرقهرمانی! حالا همه منتظر قسمت بعدی این انیمیشن هستیم و ظاهراً باید امید خیلی زیادی برای خلق یک شاهکار جدید داشته باشیم. غیر از این، هیچکس هیچگونه انتظاری ندارد. مرد عنکبوتی : در میان دنیای عنکبوتی برترین انیمیشن تاریخ از دید لترباکسد است و از دید خود بنده هم انتخاب درستی است!
همچنین بخوانید : مارول عزیز به فکر اسپایدرگوئن باش!
نهم) رستگاری در شائوشنگ
نام اصلی: The Shawshank Redemption
محصول: 1994 ، آمریکا
کارگردان: فرانک دارابونت
بازیگران: تیم رابینز، مورگان فریمن، باب گانتون
امتیاز IMDb به فیلم: 9.3
امتیاز راتن تومیتوز: 91%
خلاصه داستان: اندی که در ایالت نیوانگلند بعنوان یک بانکدار محترم شناخته میشود به اتهام قتل همسرش به زندان میافتد. در زندان با زندانی سیاهپوستی به نام رد آشنا میشود و در این مدت نشانههایی از قاتل اصلی به دست او میرسد. حالا او برای آزادی و فرار از این زندان تلاش میکند.
بله، درست خواندید! گفتیم که رتبهبندیها متفاوت است. برترین فیلم تاریخ در IMDb در نهمین جایگاه لیست برترین فیلمهای لترباکسد مستقر شده است. فیلمی که با ماجراجویی پرتنش و قصهی پر فراز و نشیب خود محبوبیت زیادی بین مخاطبان سینما پیدا کرده است و تبدیل به یک اثر ادبی سینمایی شده است. یک فیلم با درونمایه فرار از زندان که تفاوت زیادی با دیگر آثاری دارد که چنین موضوعی را در خود گنجاندهاند. یعنی مثل دیگر عناوین اینچنینی، نه گروهی قصد برنامهریزی برای فرار دارند، نه قصد و نیت جنایی پشت این ماجراست و نه هیچ چیز دیگری که فیلم را شبیه به دیگر آثار فرار از زندانی کند. فرانک دارابونت با این فیلم مفهوم زندگی را به پشت میلهها برده و امیدواری را به شخصیتها و تمام ماجرا گره زده است.
رستگاری در شائوشنگ یک فیلم نمادین است و با کوچکترین عناصر موجود در فیلم به مفهوم زندگی پرداخته و شخصیت را بطور دقیق معرفی میکند. اندی درمیان روزمرگیهای زندان، سلول و دیگر اتفاقات این زندان به مخاطب معرفی میشود و در لابهلای کنشها، خصوصیات رفتاری و اتفاقات پیرامون شخصیت اصلی نمادهایی را به خورد مخاطب میدهد. دارابونت در فیلم میگوید امید داشته باشید! حتی در جهانی که پر از نکبت و تلخیهاست. جهان پر از امید در این فیلم مهمترین نماد و درونمایه آن است.
هشتم) پدرخوانده
نام اصلی: The Godfather
محصول: 1972 ، آمریکا
کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
بازیگران: آل پاچینو، مارلون براندو، رابرت د نیرو
امتیاز IMDb به فیلم: 9.2
امتیاز راتن تومیتوز: 97%
خلاصه داستان: دون ویتو کورلئونه، رئیس پرقدرت مافیاست که بهخاطر کمکهایی که به مهاجران ایتالیایی در نیویورک میکند به پدرخوانده معروف شده است. اما پس از یک مرگ ناگهانی حالا کرسی ریاست به پسر کوچک خانواده یعنی مایکل میرسد درحالیکه او علاقهای به این کسب و کار خانوادگی نداشته و نمیخواسته جایی در مافیا داشته باشد. حالا مایکل برای اینکه خود را اثبات کند باید به قتل و کشتار دست بزند و تبدیل به پدرخوانده جدید شهر شود.
پدرخوانده همان فیلمی است که باید همه تماشایش کنند، همان فیلمی که برای یادگیری علم سینما به هنرجویان اکیداً توصیه میشود. در همه جای جهان، پدرخوانده یک فیلم مرجع، مهم و تاثیرگذار در تاریخ سینماست. (اگر نظر من را بخواهید، پدرخوانده برترین فیلم تاریخ است و رتبه هشتم آن در لترباکسد برای خودم عجیب است!) شاهکار سینمایی-هنری کاپولا یک فیلم بینقص محسوب میشود. همه چیز در این فیلم به حسابشدهترین شکل ممکن طراحی شده است. از ابتدا یعنی فیلمنامه بینقصی که از روی رمان پدرخوانده (نوشته ماریو پوزو) نوشته شده، تا کارگردانی و دکوپاژ و میزانسن و شخصیتپردازی کاملاً حرفهای! در رتبههای بعدی اگر از بازیگری خارقالعاده آل پاچینو، مارلون براندو و دیگران بگوییم هم کم گفتهایم!
پدرخوانده شگفتانگیز است؛
فضای خلقشده در فیلم از همان لحظات ابتدایی خانواده را معرفی میکند، مافیا را نشان میدهد، بزرگی مردی به نام دون کورلئونه را نمایش میدهد و عقاید او را به تصویر میکشد. با اینکه او مافیاست و حتی کارهای بیرحمانهای انجام میدهد اما متوجه میشویم که او به خانوادهاش بیشترین اهمیت ممکن را میدهد و حتی قصد تفرقه و جنگ بین دیگر رؤسای مافیایی شهر ندارد. این پارادوکس منطقی در همان شخصیتپردازی قرار میگیرد که به کاملترین حالت رسیده است. در پنج دقیقه ابتدایی میخ پدرخوانده محکم کوبیده میشود و مخاطب برای سه ساعت باقیمانده انتظار میکشد. چیزی که شاید ندیده باشیم در پدرخوانده وجود دارد. مخاطب از همان ابتدا منتظر ماجراهای شگفتانگیز و خاص جنایی میماند و به صفحه نمایش خیره میشود.
هفتم) بهشت و دوزخ
نام اصلی: High and Low
محصول: 1963 ، ژاپن
کارگردان: آکیرا کوروساوا
بازیگران: توشیرو میفونه، تاتسویا ناکادای، کیوکو کاگاوا
امتیاز IMDb به فیلم: 8.4
امتیاز راتن تومیتوز: 95%
خلاصه داستان: کینگو کوندو سهامدار یک کارخانه کفش است که با دیگر شرکای خود اختلافاتی بر سر مسائل مختلف دارد. در این میان کوندو یک تلفن ناشناس را پاسخ میدهد و متوجه میشود که پسرش ربوده شده و آدمربا برای آزادی تقاضای 30 میلیون ین میکند. کوندو میخواهد پول را پرداخت کند اما ناگهان متوجه میشود که پسر خودش نه، بلکه پسر راننده ربوده شده است! حالا او در یک دوراهی سخت اخلاقی قرار گرفته و باید تصمیم بگیرد.
بهشت و دوزخ از آن دسته فیلمهایی است که در لحظه به مخاطب خود سیلی میزند. آن هم نه یک بار بلکه چند بار! کوروساوا به خوبی یاد دارد تا روح و روان مخاطب را به آرامی وارد چالش کند. با تماشای نیم ساعت اول فیلم متوجه خواهیدشد که با یک فیلم بدبینانه طرف هستید و باید منتظر تعریف تلخی از زندگی باشید. شخصیتها همه دارند در یک جهنم زندگی میکنند و این مسئله به واضحترین شکل ممکن به مخاطب نشان داده میشود. مخاطب در این فیلم با کوروساوا به لایههای زیرین شهر و اختلاف طبقاتی سفر میکند و از بهشت سرمایهداری و ثروت، آهسته به سمت جهنمی میرود که شامل خرابههای فقیرانه است. کوچههایی پر از معتاد را میبیند و در خیابانی که ظاهراً جای باطراوتی است جنازههای گندیده معتادان را نظاره میکند.
روایت جذاب بهشت و دوزخ؛
داستان فیلم به نحوی پیش میرود که مفهوم آن تسلط همهجانبه ثروتمندان و بالاشهرنشینان بر زاغهنشینهای فقیر میباشد. جرم و جنایت به این اختلاف گره میخورد. اما مفهامیم دیگری نیز در فیلم وجود دارد. جامعه غرقشده در زندگی مدرن آن هم پس از جنگ جهانی دوم باور نمیکند که شخص جنایتکاری در این شهر زندگی میکند. درواقع انتقادی هم از مسیر پیشرفت و عصر مدرن میکند و انسانیت را به چالش میکشد. در سکانس پایانی فیلم هم وقتی تقابل دو شخصیت را میبینید، متوجه تفاوت آشکار بین آندو میشوید و انگیزهها را میفهمید، پی به شخصیتپردازی فراتر از سینمای کلاسیک میبرید. کوروساوا زمانی چنین شخصیتپردازی و داستانگویی پیشرفتهای را وارد سینمای ژاپن کرد که حتی در سایر کشورها هم همان روایت کلاسیک در سینما از اهمیت بیشتری برخوردار بود. درواقع این فیلم انقلاب شخصیتپردازی در سینمای ژاپن است که باعث الهامبخشی به دیگر کشورها نیز شده است.
ششم) انگل ؛ برترین فیلم کرهای لترباکسد
نام اصلی: Parasite
محصول: 2019 ، کره جنوبی
کارگردان: بونگ جون-هو
بازیگران: سونگ کانگ-هو، لی سون-کیون، چو یو جونگ
امتیاز IMDb به فیلم: 8.5
امتیاز راتن تومیتوز: 99%
خلاصه داستان: یک خانواده فقیر از سادگی یک زن و شوهر ثروتمند سوءاستفاده میکنند و خودشان را جای آنها جا میزنند تا زندگی ثروتمندانهای را تجربه کنند. اما در این بین این خانواده فقیر متوجه رازی عجیب در زندگی و خانههای ثروتمندان میشوند.
بهترین فیلم جهان در سال 2019 یک فیلم سینمایی محصول کره جنوبی بود. همین فیلم انگل که حسابی هم سروصدا کرد و یک شاهکار کرهای لقب گرفت. به قول بسیاری از منتقدین، این فیلم مضمون خود را فریاد میزند و به صورت مخاطب میکوبد، چیزی که قبلاً خیلی موردتوجه نبود اما حالا تبدیل به یک فاکتور جذاب و هنری شده است. انگل فیلم جذاب و خوبی است اما اینکه از پدرخوانده یا رستگاری در شائوشنگ رتبه بهتری داشته باشد عجیب است! لترباکسد این فیلم را در ششمین جایگاه برترین فیلمهای خود قرار داده است اما آثار محشری مثل «سرگیجه» آلفرد هیچکاک یا «همشهری کین» در این لیست قرار ندارند و اینجا باید انتقاد وارد شود. خلاصه با وجود اینکه انگل فیلم خوبی است و من هم شخصاً آن را تحسین میکنم بنظرم لیاقت چنین جایگاهی را ندارد و فیلم بهتر از آن در تاریخ سینما بسیار است!
انگل فیلم بدی نیست!
البته بازهم تکرار میکنم؛ انگل فیلم بدی نیست! اتفاقاً از بامعناترین و پرمحتواترین فیلمهای چندین سال اخیر دنیاست. تضاد بین فقر و ثروت، نمایش اختلاف طبقاتی و همه مضامینی که در کل فیلم نهفته شدهاند یک پیام مهم را روایت میکنند. درواقع انگل یک فیلم جامعشناسانه است که یک دیدگاه مهم را به تصویر کشیده است. قاببندی و نمادپردازیهای کارگردان برای خلق لحظات تاثیرگذار و خوراندن پیام مهم فیلم تحسینبرانگیز و جذاب است. پس اگر گفتیم جایگاه ششم برای این فیلم عجیب است فکر نکنید منظور ما این است که انگل فیلم خوبی نیست! ما فقط در مقایسه با آثاری مثل پدرخوانده و سرگیجه آن جمله را بیان کردیم. مگرنه انگل یک فیلم جذاب و قابل تحسین است و یک اثر هنری کمنقص محسوب میشود.
پنجم) پدرخوانده: قسمت دوم
نام اصلی: The Godfather: Part 2
محصول: 1974 ، آمریکا
کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
بازیگران: آل پاچینو، رابرت د نیرو، جان کازال
امتیاز IMDb به فیلم: 9
امتیاز راتن تومیتوز: 96 درصد
خلاصه داستان: خانواده آندولینی به دست یک مافیای سرکردهی محلی کشته میشوند و حالا فرزند کوچک خانواده یعنی ویتو به قصد فرار به آمریکا مهاجرت میکند. ویتو بزرگ میشود و مشغول به کار اما بازهم توسط یک مافیا از کارش اخراج میشود. حالا ویتو میخواهد انتقام خود را بگیرد و دیگر سکوت نمیکند. در سوی دیگر، مایکل کورلئونه که رسماً تبدیل به پدرخوانده بزرگ شهر شده و پس از حذف سران پنج خانواده قدرتمند نیویورک همانند پدرش مشغول گسترش و رسیدگی به کسب و کار خانوادگیشان است.
رسید به قسمت دوم پدرخوانده، آیامدیبی قسمت اول را بهتر از قسمت دوم میداند اما لترباکسد چنین اعتقادی ندارد. داستان پدرخوانده دو به قبل از قدرتگرفتن ویتو کورلئونه بازمیگردد و دارد ذهن مخاطب را به گذشته دورتر میبرد. این میشود اولین چالش که کاپولا سربلند هم از آن بیرون آمد. شاید در ابتدا مخاطب منتظر ادامهای بر داستان اول باشد، همین را هم میبیند اما وقتی متوجه وقایع گذشته میشود یک غافلگیری جذاب را تجربه خواهدکرد. اینکه ویتو کورلئونه چگونه تبدیل به چنین پدرخوانده و رئیس قدرتمندی شده است. قطعاً جذاب و تماشایی است. اما درعینحال ادامه فعالیتهای مایکل بعنوان پدرخوانده جدید شهر هم روایت تازه فیلم است و ادامه شگفتانگیزی بر شخصیت مایکل هم محسوب میشود. این خلق اتفاقات که بطور موازی پیش میرود (و رشته اتفاقات بدلیل این دوسویهبودن داستان از دست مخاطب خارج نمیشود!) یکی از جذابترین نکات پدرخوانده 2 میباشد.
همچنین بخوانید : آل پاچینو ایفای نقش در این فیلمها را رد کرد!
چهارم) هفت سامورایی
نام اصلی: Seven Samurai
محصول: 1954 ، ژاپن
کارگردان: آکیرا کوروساوا
بازیگران: تاکاشی شیمورا، توشیرو میفونه، کیکو سوشیما
امتیاز IMDb به فیلم: 8.6
امتیاز راتن تومیتوز: 100%
خلاصه داستان: مردم یک روستا توسط راهزنان مورد سرقت قرار میگیرند و آنقدر زندگی برایشان سخت میشود که برخی از آنها مرگ را به این تهدید ترجیح میدهند. پیر دانای این روستا برای رهایی از این فلاکت پیشنهاد میکند که چند سامورایی برای این کار استخدام شوند. حالا چند نفر به شهر رفته تا هفت سامورایی را پیدا کنند تا بتوانند با راهزنها مقابله کنند. درحالیکه پول کافی ندارند و چندین بار جواب رد میشنوند اما آنها ناامید نمیشوند.
دو فیلم ژاپنی در لیست ده فیلم برتر تاریخ؟ نه بازهم ژاپنی در این لیست هست اما فعلاً همین هفت سامورایی را تحسین کنیم. فیلمی که کوروساوا توانمندی بینظیرش در خلق داستانهای خاص و کارگردانی و دانش سینمای خود را به کل دنیا ثابت کرد و نام خود را در کنار برترین فیلمسازان تاریخ جهان نشاند. هفت سامورایی از آن دسته فیلمهایی است که هم شخصیتپردازی فوقالعادهای دارد، سکانسهای اکشن جذاب و پرهیجانی را نیز شامل شده و به بررسی روابط هم پرداخته تا مخاطب را از چندین زاویه همراه فیلم کند. درحالیکه چنین توانایی منحصربهفردی کار هر فیلمسازی نیست. اما کوروساوا این قابلیت را دارد و بارها هم ثابت کرده است. کم ندیدیم فیلمهایی با درونمایه اکشن و حضور سامورایی. اما این فیلم چیز دیگریست که نه تکرار میشود و نه بعد از این همه مدت تکراری!
روایت غمانگیزی از جنگ؛
کوروساوا در این فیلم روایت غمانگیزی از جنگ و ارتباط آن با فقر و مصیبتهای روستانشینها را در یک فضای ملتهب نشان میدهد و به کوچکترین نمادهای فیلمش احترام گذاشته است. او آتشزدن آسیاب را بیدلیل در فیلم قرار نداده و آنقدر نمادین و معنادار در لحظهای از فیلم قرار داده که اوج مصیبت را نشان دهد و بعد بپردازد به طغیان مردم روستا و هماندیشی برای رفع مشکل! فیلم از ابتدا تا انتها زندگی مردمی را نشان میدهد که به دست راهزنان رو به نابودی است. اما پس از گرهگشایی، سکانس رقص و پایکوبی مردم حاوی یک پیام امیدوارکننده است. کوروساوا هم نگاهی انتقادی به جنگ دارد و هم در انتها به شکلی ریزبینانه امید و اتحاد را به مخاطب میآموزد. این یعنی هنرمندانهترین فیلم اکشنی که میتوانید تماشا کنید. در یک کلام باید گفت این فیلم شاهکاری است بیهمتا و بیمانند!
سوم) 12 مرد خشمگین ؛ برترین فیلم آمریکایی لترباکسد
نام اصلی: 12 Angry Men
محصول: 1957 ، آمریکا
کارگردان: سیدنی لومت
بازیگران: هنری فوندا، لی جی کاب، جک واردن
امتیاز IMDb به فیلم: 9
امتیاز راتن تومیتوز: 100%
خلاصه داستان: جوانی به اتهام قتل پدرش دستگیر میشود. همه شواهد علیه اوست، مخصوصاً چاقویی که در صحنه جرم پیدا شده است. حالا 12 عضو هیئت منصفه دادکاه گرد هم میآیند تا به این پرونده بپردزند. 11 نفر از آنها رای به گناهکاربودن این پسر میدهند اما یکی از اعضا با دیگران مخالفت میکند.
راتسش را بگویم در ذهن خودم هم 12 مرد خشمگین سومین فیلم برتر تاریخ است. اما دیگر رتبهها برای خودم متفاوت است. اینجا بحث منِ نویسنده نیست بلکه داریم فیلمهای برتر لترباکسد را معرفی میکنیم. 12 مرد خشمگین یک فیلم تکلوکیشن است. 12 مرد در یک اتاق جمع شدهاند. در ظاهر قضیه اینطور به نظر میرسد که با داستانی کسلکننده مواجه هستیم که در یک مکان روایت میشود اما کاملاً اشتباه است! قصه آنقدر گیراست و آنقدر جذابیت بالایی برای خلق لحظاتی جنایی دارد که این موضوع باعث میشود چشمان شما صفحه نمایش خیره بماند. علاوه بر آن ترکیببندی، میزانسن، قاببندی، دیالوگ، شخصیتپردازی، روایت جنایی، وادارکردن مخاطب به همراهی با اعضا و هزاران نکته دیگر دلیل خارقالعادهبودن این فیلم هنرمندانه است. هرکدام از 12 شخصیت ضعفی دارند و هرکدام نیز نقطه قوتی، حالا این چالش مخاطب است که بفهمد ضعف کدام کاراکتر بر علیه این پرونده خواهدبود.
فیلمنامه عمیق 12 مرد خشمگین؛
این یعنی همان شخصیتپردازی بینقصی که گفتیم. فیلمنامه 12 مرد خشمگین نیز آنقدر عمیق و بامعناست که حاوی یک گنج داستانی است. این پرونده جنایی نه فقط 12 عضو بلکه بیننده را هم به چالش میکشد. مخاطب مجبور است بار این چالش سخت را به دوش بکشد و عضو سیزدهم این گروه باشد. انگار چاره دیگری ندارد و فقط همینگونه متوجه پیام فیلم و دغدغه فیلمساز میشود. کدام فیلم را میتوانید با این ابهت و چنین داستان پرتنشی مثال بزنید؟ در انتها وقتی ماجرا تمام شده شما هم بعنوان مخاطب حس متفاوتی را تجربه میکنید. این همان حس لذتبخش رهایی است. یعنی همان همراهی با قصه و تبدیل شدن به عضو سیزدهم این گروه! دیگر از یک فیلم چه میخواهیم؟
دوم) بیا و بنگر
نام اصلی: Come and See
محصول: 1985 ، شوروی
کارگردان: الم کلیموف
بازیگران: الکسی کراوچنکو، لیوبومیراس لوکویکیوس، الگا میرونووا
امتیاز IMDb به فیلم: 8.4
امتیاز راتن تومیتوز: 90%
خلاصه داستان: ارتش نازی در سال 1943 بخش بلاروس در کشور شوروی را اشغال کرده و مردم سختترین روزهای عمرشان را سپری میکنند، درحالیکه ارتش مقاومت در جنگل مخفی شده است. در این بین پسر نوجوانی اسلحهای پیدا میکند و به این واسطه میخواهد به ارتش پارتیزانها ملحق شود. اما ارتش نازی دستبهکار میشود و به جنگل حمله میکند تا پارتیزانها را به عقب براند.
بگذارید رک بگویم!
بیا و ببین فیلم بدی نیست، من هم دوستش داشتم اما اصلاً موافق این نیستم که دومین فیلم برتر تاریخ لترباکسد باشد! شاید خودم بخواهم رتبه خاصی به این فیلم بدهم میگویم (مثلاً) بیستوپنجم برایش خوب است. آنقدر فیلم بهتر از این دیدهایم که باور کنیم بیا و بیین لیاقت این جایگاه را ندارد. «سرگیجه»، «پدرخوانده»، «همشهری کین»، «فهرست شیندلر»، «خوب، بد، زشت»، «سکوت برهها» و حتی همین «12 مرد خشمگین» که یک رتبه پایینتر از این فیلم است آثار بهتر و لایقتری از این برای قرارگیری در جایگاه دوم هستند. اجازه بدهید قبول نکنم که این فیلم دوم باشد. البته فراموش نکنید که این یک اثر درخشان است و باید تماشایش کنید اما اگر بحث قیاس مطرح باشد فیلمهایی که مثال زدم از این بهتر هستند. تصویر دردناکی از جنگ که در این فیلم میبینید همان نقطه قوت پررنگ فیلم است که باید تحسین کرد.
اول) هاراکیری؛ برترین فیلم تاریخ لترباکسد
نام اصلی: Hara-Kiri
محصول: 1962، ژاپن
کارگردان: ماساکی کوبایاشی
بازیگران: تاتسویا ناکادای، شیما ایشاواتا، آکیرا ایشیهاما
امتیاز IMDb به فیلم: 8.6
امتیاز راتن تومیتوز: 100%
خلاصه داستان: یک سامورایی که به یک رونین تبدیل شده است. داماد او متوجه میشود که برخی برای دریافت مقداری پول اربابان را تهدید به خودکشی (هاراکیری) میکنند تا از این کار منصرف شوند. اما حالا اربابان متوجه نیت او میشوند و نه تنها کمک نمیکنند بلکه او را مجبور به هاراکیری با یک شمشیر چوبی میکنند. اینگونه دیگر کسی جرئت نمیکند برای هاراکیری دروغین و دریافت پول به خانه ارباب بیاید. حالا سامورایی برای انتقامجویی دامادش حاضر است.
ژاپنیها پادشاه لیست برترینهای لترباکسد شدند. برترین فیلم تاریخ هم یک اثر ژاپنی است. بینندگان هاراکیری را بهتر از هفت سامورایی کوروساوا میدانند. (خود من هم شخصاً شیفته هر دو فیلم هستم اما هاراکیری را فیلم بهتری میدانم!) هاراکیری فیلمی فلسفی است که عزت نفس و کرامت انسانی را در قامت یک سامورایی معرفی میکند. بزرگترین نقطه قوت فیلم قاببندی بینقص کوبایاشی است. مثلاً لحظهای که یک سامورایی نشسته روی زمین و چند سامورایی دیگر او را دوره کردهاند. سامورایی در چهره خود آرامش ویرانگری دارد و از حرکات بدن ساموراییهای دیگر متوجه هراس آنها میشویم. یک قاب ماندگار که گویی ساعتها برایش فکر شده و کوبایاشی تمامی معانی فلسفی سینما را برای خلق آن لحظه درک کرده است. آن سکانس ماندگار یکی از نمادینترین و مفهومیترین سکانسهای تاریخ سینماست. سامورایی نشسته بر اصول انسانی و عزت نفس خویش پایبند است و ایستادهها غلام حلقهبهگوشی برای ارباب هستند.
خط قرمز شخصیت اصلی خانواده است.
پس ارجاع مهم اصول انسانی او به همین محتواست: خانواده! همین مسئله سبب میشود تا او نه فقط علیه ارباب طغیان کند و به قصد انتقام قیام کند بلکه تمامی دستاوردهای سامورایی خود را کنار گذاشته و به سراغ انسانیت برود. در پی عدالت قدم بردارد و از خشم خود برای جستجوی انسانیت استفاده کند. با خواندن همین چند خط متوجه معنای فلسفی و عالمانه فیلم خواهیدشد. کوبایاشی از ابتدا میداند که چه مفهومی را وارد قصه کند که جایگاه والای انسانیت را به تصویر بکشد و این معنا را به شکلی هنرمندانه درگیر لحظات اکشن و آدمکشی کند. او ارتباط مستحکمی برقرار کرده و کاملاً از معنای فیلمش آگاه است. از سکانس شمشیرزنی معروف فیلم هم که نگوییم؛ تمامش بینقص است و یک کارگردانی معرکه از کوبایاشی به یادگار گذاشته است. او با خلق این صحنه میگوید من دانشمند سینما هستم، مرا بشناسید!
با اینکه کوبایاشی از کوروساوا شهرت کمتری دارد و شاید به همین دلیل خیلیها آثار کوروساوا مثل «هفت سامورایی» یا «یوجیمبو» و یا «درسو اوزوالا» را بیشتر میپسندند اما باید قبول کنید که هاراکیری اثر خارقالعاده و بینظیری است. اگر هنوز این فیلم را تماشا نکردهاید شدیداً توصیه میکنم همین حالا دانلود کنید و ببینید! مطمئن باشید تا ساعتها ذهن خود را پر میکنید از لحظات ماندگار این فیلم و دعوت میشوید به یک کرامت انسانی معنادار آن هم با درونمایه سامورایی و اکشن! چه چیزی از این جذابتر؟
نظر شما چیست؟
دیدگاه شما به لیست برترین فیلمهای تاریخ لترباکسد شبیهتر است یا لیست IMDb را میپسندید؟ آیا هاراکیری به نظر شما برترین فیلم تاریخ است؟ یا آثار دیگری را به این فیلم ترجیح میدهید؟ بگویید چه آثار دیگری باید در لیست 10 فیلم برتر تاریخ حضور داشته باشند که مشاهده نکردید؟ و آخرین سوال؛ به نظر شما حضور کدام فیلم ناعادلانه است و آن فیلم به نظر شما لیاقت چنین جایگاهی را ندارد؟ حتماً در بخش نظرات به ما بگویید و با ما گفتگو کنید!
با سه تاشون مخالفم! من نظرم اینه پدرخوانده (قسمت اول) بهترین فیلم هست. دوم 12 مرد خشمگین و سوم باید سرگیجه هیچکاک باشه و بیا و بنگر کلاً نباید تو ده تا باشه! یکی دیگه هم بنظرم دارک نایت هم باید تو لیست باشه مثلاً هفتم هشتم، ممنون از مقاله تون
دارک نایت هم واقعاً فیلم خوبی بود، سرگیجه هم شاهکار بود. ممنون از نظرتون
به نظر من 12 مرد خشمگین باید اول باشه و هاراکیری دوم. بیا و بنگر هم فیلم خوبی بود بنظرم تو این لیست باید باشه ولی خب دوم نباید باشه، دهم خوب بود براش!
ممنون از نظرتون
یعنی فقط منم که کلاً از فیلمای ژاپنی و سامورایی خوشم نمیاد؟؟! شاید ایراد از منه ولی واقعاً از هاراکیری خیلی بدم اومد من
بههرحال سلیقهها متفاوته، ایراد نیست
بیا و بنگر فیلم آشغالی بود چرا باید دوم باشه؟ بنظرم پدرخوانده یک اول و ۱۲ مرد خشمگین دوم باشن