بالیوود یا سینمای هندوستان که سالانه عناوین زیادی فیلم سینمایی و سریال تولید میکند اما ثبات خوبی بین مردم دیگر کشورها ندارد و بارها مورد تمسخر و قضاوت قرار گرفته است. این بحث باشد به کنار؛ اما باید قبول کرد که فیلم های خوبی در این کشور تولید شده است که ارزش چندین بار تماشا را هم دارد. از 3 احمق و پی کی بارها گفته شده و ظاهراً اکثر مردم دنیا این دو فیلم شگفت انگیز را تماشا کرده اند، در این مقاله ما قصد داریم چند فیلم کمتر دیده شده از سینمای هندوستان را معرفی کنیم که قطع به یقین تماشای آن ها خالی از لطف نیست.
– دوداس (Devdas)
– سال انتشار: 2002
– کارگردان: سانجی لیلا بانسالی
– بازیگران: شاهرخ خان، آیشواریا رای، مدهوری دیکشیت
– (IMDb) امتیاز: 7.5
– خلاصه داستان: دوداس موکرجی (شاهرخ خان) از سفری بازمیگردد، دوداس و پارو (آیشواریا) از کودکی عاشق هم بوده اند اما حالا پس از بازگشت دوداس، ماجرا فرق کرده و خانواده ها با هم دشمنی میکنند، در این میان فقط دوداس و پارو قربانی این دشمنی خانوادگی میشوند و به سرنوشت تلخی دچار میشوند…
عاشقانه ترین فیلم هندی که میتوانید تماشا کنید قطعاً همین فیلم است. این فیلم قدیمی بین مردم هند یک شاهکار بی تکرار به حساب می آید. سانجی لیلا بانسالی از فیلمسازان برتر هندوستان محسوب میشود که همواره آثار ارزشمندی تولید کرده است، از دوداس میتوان بعنوان یک نقطه عطف در کارنامه این کارگردان یاد کرد. علاوه بر آن این فیلم آنقدر مخاطب جذب کرد که میتواند یک نقطه عطف جدی برای ستاره فیلم یعنی شاهرخ خان هم باشد.
شاهرخ خان که در ژانرهای بسیاری ایفای نقش کرده است و اکثراً خوش درخشیده است در ژانر عاشقانه اما مهارت ویژه تری دارد و بین طرفداران پرشمارش لقب «پادشاه بالیوود» یا «پادشاه عشق» را یدک میکشد. بحث بازیگری شاهرخ خان هم باشد برای بعد چون باید زیاد درباره آن حرف زد اما حالا که بحث دوداس پیش کشیده شده باید گفت: «بازی شاهرخ خان در این فیلم فراتر از کلاس جهانی است، یک بازی استاندارد، بدون اغراق و کاملاً واقعی که شایسته بیشترین ستایش هاست.»
داستان شاید کلیشه به نظر برسد اما اینطور نیست و نحوه اجرای آن تفاوت ایجاد میکند، عشق آتشین دوداس و پارو تبدیل به یک دغدغه ای بزرگ و بدون راه حل میشود و بعد از آن شروع رخداد فاجعه هایی که نمیتوان جلویش را گرفت! ندامت، طوفان، خراب شدن پل پشت سر و چیزهایی که باعث میشود همه چیز از هم پاشیده و دیگر چرخ روزگار به کام شخصیت ها نچرخد و خوشبختی به یک آرزوی محال تبدیل شود. پایان فیلم با اینکه قابل پیش بینی است اما آنقدر تلخ است که کمتر کسی میتواند مقاومت کند و از سرنوشت شخصیت ها غمگین نشود!
همانطورکه گفتیم؛ با اینکه داستان خوب است، کارگردانی بی نقص است، بازی همه بازیگران درخشان است اما بزرگترین ویژگی فیلم بازی حیرت انگیز شاهرخ خان است. او آنقدر نقشش را خوب ایفا میکند که هیچکس نمیتواند بازی او را ستایش نکند، او جوایز فراوانی بابت ایفای این نقش تصاحب کرد. جالب است بدانید در تست های بازیگری هندوستان و حتی برخی کشورهای دیگر مثل آلمان، از شرکت کننده تقاضا میشود تا یکی از سکانس های دوداس را ایفا کند چون به عقیده بسیاری از سینماگران، سطح بازیگری شاهرخ خان در این فیلم فراتر از کلاس جهانیست و یکی از ایفای نقش های بی نقص تاریخ دنیا به شمار میرود.
– شاید فردایی نباشد (Kal Ho Naa Ho)
– سال انتشار: 2003
– کارگردان: نیکل ادوانی
– بازیگران: شاهرخ خان، پریتی زینتا، سیفعلی خان
– (IMDb) امتیاز: 7.9
– خلاصه داستان: ننا (پریتی زینتا) دختری افسرده و تنهاست که مشکلات درون خانوادگی فراوانی را تحمل میکند، این اختلافات شدت می یابد تا زمانیکه مردی به نام آمان (شاهرخ خان) وارد زندگی آنها میشود، آمان مثل یک ناجی برای مشکلات ننا و خانواده اش ظاهر میشود و ننا عاشق او میشود اما داستان اینگونه باقی نمیماند و آمان هدف دیگری دارد.
داستان منحصربفرد و نوین است، با اینکه فیلم حدود 20 سال قبل ساخته شده است اما هنوز هم داستانی نو و تازه را دارد. این فیلم 3 ساعته خیلی منطقی ساخته و پرداخته شده است و روایت خطی فیلم جذابیت فیلم را افزایش میدهد. با اینکه فیلم پیام های زیادی دارد و مفاهیم بسیار زیبا و مهمی را در دل خود جای داده است اما پیام نهایی و مشترک همه مفاهیم “خانواده” است. این فیلم به خانواده و عشق ارزش ویژه ای را میدهد و درعین غم انگیز بودنش امید به زندگی نیز میدهد.
چیزی که فیلم را جذاب تر میکند ترکیب شگفت انگیز غم و شادی است، لحظات کمدی در فیلم وجود دارد اما درمقابل لحظاتی نیز وجود دارد که میتواند اشک شما را جاری کند. این ترکیب هنرمندانه یک فیلم خوب و دلنشین میسازد.
شاهرخ خان طبق عادت همیشگی اش، در این فیلم هم عالی بازی میکند. انگار او قسم خورده که همیشه بهترین بازی را در بین بازیگران داشته باشد و نام خودش را با اینکه حتی یک پروژه خارج از بالیوود نداشته است جزو برترین بازیگران جهان ثبت کند.
– اسم من خان (My Name is Khan)
– سال انتشار: 2010
– کارگردان: کاران جوهر
– بازیگران: شاهرخ خان، کاجول
– (IMDb) امتیاز: 7.9
– خلاصه داستان: رضوان مردی مسلمان مبتلا به بیماری خاص است، بعد از درگذشت مادرش ترجیح میدهد به پیش برادرش در آمریکا سفر کند، همانجا عاشق میشود اما سرانجام این عشق خوش نیست و مشکلات سیاسی زیادی به رضوان و خانواده اش تحمیل میشود. رضوان حالا وظیفه خودش میداند که بعنوان یک مسلمان، دین اسلام را آنطور که واقعیت دارد به گوش آمریکایی ها برساند و بگوید، اسلام به تروریست ربطی ندارد.
این فیلم حواشی بسیار فراوانی داشت و چه در هندوستان و چه در آمریکا مخالفین زیادی را به همراه داشت اما خروجی کار از دید منتقدین و به لحاظ سینمایی بسیار خوب بود. اگر هم نمره منفی برای فیلم ثبت شد اکثراً دلیل سیاسی داشته، همانطورکه یکی از منتقدین بالیوود گفته بود اگر جنبش های سیاسی علیه فیلم نبود نمره اصلی فیلم چیزی بین 8.5 تا 9 باید میبود.
با اینکه در هر دو فیلم قبلی بازیگری شاهرخ خان را موردتحسین قرار دادیم اما این بار هم باید گفت که بازیگری او چیزی در حد یک شاهکار تاریخی است. او خارق العاده است و حتی مخالفین بالیوود (که کم هم نیستند!) باید قبول کنند بازیگری شاهرخ خان بسیار بی نقص است و در جهان حرف برای گفتن دارد. البته انصافاً هر ایرادی به بالیوود وارد باشد باید اذعان داشت که علم بازیگری در این سینما استاندارد و خوب است. البته که اغراق های بی معنایی در بازی برخی بازیگران دیده میشود اما اشخاصی که بعنوان سوپراستار یاد میشوند (مثل شاهرخ خان، عامر خان (امیر خان)، آمیتا باچان و …) سطح بالایی در بازیگری دارند.
این سه فیلم را تماشا کنید و نظرتان را درباره آنها بگویید!