واژه یا بهتر بگوییم اصطلاح اورریتد هرجایی که فکر کنید میتواند به کار برود اما در این مقاله مقصود ما سینماست. اورریتد یعنی به یک چیزی بیش از لیاقت بها داده شده است. بنابراین فیلم های اورریتد یعنی فیلمهایی که مورد اقبال منتقدین یا شاید مردم قرار گرفته اما لیاقت این حجم از تحسین را نداشتهاند. ما در این مقاله درباره این موضوع صحبت میکنیم و چند فیلم خارجی که فکر میکنیم مستحق این لقب هستند را بررسی میکنیم. قطعاً تا حد زیادی به سلیقه بستگی دارد و بخشی نیز به مسائل سینمایی بازمیگردد. مثلاً نمیتوان در بینقصبودن فیلمی مثل 12 مرد خشمگین شک و تردید داشت اما بههرحال هستند افرادی که این اثر را دوست نداشتهاند. اما گاهی فراتر از سلیقه بحثهای تحلیلی به میان میآید که هدف ما در این مقاله این است. در انتها شما نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید!
پرومتئوس ؛ از فیلم های اورریتد سینما
عنوان اصلی: Prometheus
سال انتشار: 2012
سال انتشار:
کارگردان: ریدلی اسکات
بازیگران: نومی راپاس ، شارلیز ترون ، مایکل فاسبندر
امتیاز IMDb به فیلم: 7
ریدلی اسکات فیلمساز خیلی خوبی است. فیلمهای گلادیاتور، مردان چوبکبریتی و حتی خاندان گوچی را خیلی دوست دارم اما انصافاً فیلم پرومتئوس بیش از لیاقتش ستایش نشده است؟ شاید نقد و تحلیلهایی که درباره فیلم نوشته شده را نخواندهاید! از سود حدود 270میلیون دلاری آن هم خبر ندارید. اما پرومتئوس یک تخیلی سردرگم و پرابهام است که به نظر نمره 7 هم برایش زیادیست! من بعنوان شخصی که سینما را تا سرحد مرگ دوست دارد فکر میکنم این اثر از فیلم های اورریتد سینماست که خیلی بیارزش است و لیاقت این حجم از تعریف و تمجید را ندارد. جایی خواندم که پرومتئوس را یک شاهکار هنری خطاب میکنند، بلا به دور! دیگر این القاب که خیلی خندهدار است! بیخود و بیجهت به هر فیلم بی در و پیکری نگویید شاهکار! البته منتقدین متاکریتیک آنقدرها هم از فیلم خوششان نیامده و نمره 61درصد را به آن اعطا کردهاند.
اطلس ابر
عنوان اصلی: Cloud Atlas
سال انتشار: 2012
کارگردان(ها): واچوفسکیها ، تام تیکور
بازیگران: تام هنکس ، هلی بری ، جیم برودبنت
امتیاز IMDb به فیلم: 7.4
این هم یک علمی-تخیلی سردرگم و بیخودی پیچیده دیگر! اطلس ابر بشدت اورریتد است. جالبتر اینکه این فیلم یک اقتباس از یک رمان جذاب و خواندنی است اما در تصویر موفق ظاهر نشده است. دلیل موفقیت و تحسین نسبی آن از سمت مردم را اصلا و ابدا نمیتوانم درک کنم. تنها نکته جذابش دیالوگهای حرفهای و تضمینشده در راستای داستان است که بازیگران آنها را خوب بیان میکنند اما چیز دیگری ندارد. نه نقطه عطف درستدرمانی دارد که رویش حساب کنیم و نه پایانبندی و حتی شخصیتپردازی خوبی که نکته مثبت آن باشد. شاید اغراق باشد اما انگار تنها دلیل موفقیت این فیلم هیجان معقول آن است که سبک خاص واچوفسکیها را نیز ارائه میکند و براساس گذشته روشن آنها مخصوصاً در قسمت اول ماتریکس قضاوت شده است. اما اگر بعنوان اثری مستقل در ژانر علمی-تخیلی به آن نگاه کنیم میفهمیم که اورریتد شایستهترین لقب برای این فیلم است.
بازیهای گرسنگی ؛ از فیلم های اورریتد سینما
عنوان اصلی: The Hunger Games
سال انتشار: 2012
کارگردان: گری راس
بازیگران: جنیفر لارنس ، جاش هاچرسون ، لیام همسورث
امتیاز IMDb به فیلم: 7.2
این هم سومین فیلم سال 2012 که به نظر من در لیست فیلم های اورریتد قرار میگیرد. اکشن اغراقآمیز و تکراری، شخصیتپردازی کمجان و اهمیت بیش از حد به بحث تعلیق و هیجان که در چند لحظه بیربط و بدون هیچ لزومی در فیلم قرار دارد هانگرگیمز را تبدیل به اثری اورریتد کرده است. تنها نکته مثبت آن که باید هم همینگونه عمل میکرد جلوههای ویژه است! درواقع اگر در جلوههای ویژه هم فیلم ضعیف بود که واویلا. بازیهای گرسنگی برای یک بار تماشا جذاب است و تجربهای لذتبخش به شمار میرود اما جداً قبول کنید که این فیلم یک اثر کماهمیت است که بیش از لیاقتی که داشته توجه، تعریف و تمجید کسب کرده است. در این سبک و سیاق فیلم پروژه آدام در 2022 که رایان رینولدز در آن بازی میکند فیلم بهتری است. درواقع آنسوی قضیه هم اینگونه است که فیلم پروژه آدام یک فیلم آندرریتد است.
گرگنمای آمریکایی در لندن
عنوان اصلی: An American Werewolf in London
سال انتشار: 1981
کارگردان: جان لندیس
بازیگران: دیوید ناتن ، جنی اگاتر ، گریفین دان
امتیاز IMDb به فیلم: 7.5
کمدی-ترسناک مسخره جان لندیس بینهایت ضعیف است! خیلی خوششانس بوده که مخاطبان و منتقدین پرشماری را راضی کرده که واقعاً عجیب است. اصلاً محتوایش مانند کمدیهای آبکی امروزی است منتهی این امر در آن زمان خیلی عادی نبوده و بعنوان اثری متفاوت برای مردم جالب از آب درآمده است. اما اگر در این زمانه به این فیلم نگاه کنیم متوجه نواقص گلدرشتی که در بحث فیلمنامه، کارگردانی و محتوا دارد میشویم. جان لندیس سعی کرده شبیه به آثار درخشان گرگنمایی مثل فیلم گرگنمای لندن ساخته استوارت واکر فیلم بسازد اما با ترکیبکردن فاکتورهای طنز ناموفق عمل کرده است. ژانر کمدی و ترسناک اصلاً به خوبی ادغام نمیشوند و سوای بحث محتوا، کارگردانی و دیگر فاکتورهای مهم بزرگترین ایراد فیلم است. متاکریتیک هم چنین نظری دارد و نمره 55درصد را به این فیلم داده است. اما از بینندگانی که در IMDb به این فیلم نمره بالا دادهاند تعجب میکنم.
همهچیز همهجا به یکباره ؛ از بزرگترین فیلم های اورریتد
عنوان اصلی: Everything Everywhere All at Once
سال انتشار: 2022
کارگردان: دانیل کوان ، دانیل شاینرت
بازیگران: میشل یئو ، استفانی شو ، که هوی کوان
امتیاز IMDb به فیلم: 7.8
شاید تعجب کنید! مگر این فیلم اسکار نبرد و رکوردشکنی نکرد؟ بله، به خودی خود این فیلم قابل قبول و جذاب بود اما خیلی هم خوششانس بود چون سال 2022، سینما آنقدر درخشان نبود که چنین فیلمی را کنار بزند. یکی دو فیلم خوب در 2022 به نمایش درآمد اما انصافاً همهچیز همهجا به یکباره از آن فیلمها نیست. اصلاً باورکردنی نیست اینهمه تحسین و جایزه و نقد مثبت! مگر میشود؟ نمیپذیرم چون ایرادات بزرگی هم به فیلم وارد است. هرچند قبول دارم که فاکتورهای جذابی هم داشت که آن را تبدیل به اثری قابل توجه کند اما مگر معنی اورریتد همین نیست؟ این فیلم، جذاب است، نکات مثبتی دارد اما بینهایت توجه مردم و منتقدین را دریافت کرده که اصلاً لایق آن نیست! بخدا که حتی فیلم بتمن در آن سال (ساخته مت ریوز) بهتر از آن بود. یا حتی اکشن فوقالعاده جوزف کوشینسکی (تاپ گان: ماوریک)!
نظر شما چیست؟ شما هم به این لیست اضاف کنید و فیلم های اورریتد سینما (طبق سلیقه خودتان) را برای ما بنویسید! جالب است بدانید در فهرست IMDb مبنی بر فیلم های اورریتد آثاری چون انتقامجویان: جنگ ابدیت، تلماسه: قسمت یک، لئون: حرفهای، باشگاه مشتزنی و حتی راننده تاکسی اسکورسیزی به چشم میخورد که عجیب به نظر میرسد. یا در لیست کاربران گوگل آثاری چون آواتار جیمز کامرون، جوکر، لا لا لند و حتی رستگاری در شائوشنگ (که تاحدی موافقم) دیده میشود. حالا نوبت شماست!