در اواخر سال 2023 میلادی فیلمی در سینمای هندوستان اکران شد و به فروش قابلتوجهی نیز دست یافت. راجکومار هیرانی کارگردان مشهور هندی که سابقه ساخت فیلمهای فوقالعاده و البته جنجالی پیکی، سه احمق و داداش مونا را در کارنامه خود ثبت کرده فیلم دانکی را با حضور شاهرخ خان بازیگر پرطرفدار سینمای هند ساخت. داستان فیلم درباره گروهی از جوانان روستایی هند بود که بدلیل مشکلات فرهنگی و اقتصادی قصد مهاجرت غیرقانونی را دارند. در این بین اما حاشیهای جنجالی مخصوصاً بین مردم ایران وجود داشت که هیچکدام از عوامل فیلم به آن واکنشی نداشتند. در قسمتی از فیلم سربازان مرزی ایران را با چهرهای خبیث و اعمال شرورانه به نمایش گذاشت و این موضوع باعث ناراحتی مخاطبان ایرانی این فیلم شد. ما براساس شواهد و حدس و گمانهای مختلف درباره این موضوع توضیحاتی برای شما عزیزان ارائه خواهیمکرد. شما نیز نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
شرح حواشی فیلم دانکی ؛
شخصیتهای فیلم بعد از کشمکشهای بسیار موفق به مهاجرت غیرقانونی (که خودشان لقب دانکی به آن دادهاند) میشوند. در طول مسیر نیز با چالشهایی مواجه میشوند اما چالشی که باعث واکنش ایرانیان شد قسمتی بود که شخصیتها در مرز با سربازان ایرانی روبهرو میشوند. در آن لحظه سربازان ایرانی با فطرت پلیدانه قصد آزار شخصیت دختر فیلم را دارند و هاردیل سینگ (شاهرخ خان) تصمیم میگیرد آنها را به قتل برساند. اما نکته قابلتوجه شک و تردید درباره ایرانیبودن آن کاراکترهاست. با اینکه عوامل فیلم واکنشی به این صحنه نداشتهاند اما میتوان حدسهایی زد که این سوءتفاهم بین مخاطبان ایرانی برطرف شود. قطعاً اگر مطمئن باشیم که قصد سازندگان توهین به ایرانیهاست ما نیز این موضوع را محکوم میکنیم و معترض خواهیمبود. اما شاید در این بین چیزهایی باشد که نظر ما را تغییر دهد.
داستان فیلم دانکی حقیقت دارد؟
داستان فیلم دانکی کاملاً حقیقیست و روزگاری برای چند جوان پیش آمده است. اما نه با این اسامی و جزئیات. بههرحال تغییراتی که موردنیاز بوده اعمال شده و فقط چارچوب داستان، حقیقتهای جامعه درباره موضوع مهاجرت غیرقانونی را منعکس کرده است. اما آیا آن اتفاق و مقابله جوانان هندی با سربازان مرزی کاملاً نشاندهنده واقعیت بوده یا یک ماجرای خیالی بوده؟ درباره این امر چیزی قطعی نیست. اما با توجه به تجربیات و شنیدهها میتوان قبول کرد که چنین اتفاقی برای هر شخصی که قصد مهاجرت غیرقانونی را دارد رخ خواهدداد و احتمال مواجهه با سربازان مرزی وجود دارد.
نویسنده فیلم قبل از شروع فیلمبرداری گفته بود که چنین موضوعی بارها برای هندوستانیها رخ داده و دردسرهای فراوانی به همراه داشته است. حتی او گفته ایده اصلی این فیلم از یک مقاله قدیمی نشأت گرفته است و حتیالامکان با افرادی که چنین تجربههایی داشتهاند گفتگو شده، پس میتوان فرض را بر این گذاشت که چنین اتفاقی هم حقیقت داشته است. اما ایرانیبودن آن سربازان مسئله مهم این ماجراست و باید دید که آن سربازها واقعاً ایرانی بودهاند یا خیر؟
نژاد خیالی سربازها ؛
مسئلهای که جای بحث دارد این است: آیا آن سربازها واقعاً ملیت ایرانی دارند؟ برخی میگویند که نژاد سربازهای حاضر در آن سکانس یک نژاد خیالیست و ملیت سربازها مشخص نیست. از کجا میتوان این موضوع را فهمید؟ سربازها دیالوگ زیادی ندارند و چند کلمه صحبت میکنند اما همان چند کلمه عربی است. پرچم نقشبسته روی بازوی آنها پرچم ایران نیست و درضمن مشخصهای که نشان دهد شخصیتها از مرز ایران عبور میکنند وجود ندارد. این موضوع را هم میتوان از نقشههای جغرافیایی جستوجو کرد، برای سفر زمینی از هند تا انگلستان میتوان از ایران هم عبور کرد اما این امر الزامی ندارد و مسیرهای دیگری نیز وجود دارد. تنها نشانه موزیک ایرانی پخششده در آن سکانس است که حواشی فراوانی را به همراه داشته است. اما صرفاً این موزیک ایرانی دال بر ایرانیبودن آنهاست؟
مگر ما بعنوان یک ایرانی آهنگهای هندی، افغانی، انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی یا دیگر زبانها را گوش نمیکنیم؟ پس چرا وقتی مشخصه دیگری به جز موزیک در آن سکانس وجود ندارد باید مطمئن باشیم سربازان ایرانی هستند؟ اگر به یونیفرم آنها هم دقت کنیم متوجه تفاوتهایی با یونیفرم نظامیان ایرانی خواهیمشد. پس میتوانیم نتیجهگیری کنیم که برای جلوگیری از حواشی ملیتی ساختگی برای آن سربازان در نظر گرفته شده که ظاهراً بیفایده هم بوده است. شاهرخ خان بعنوان بازیگر اصلی این فیلم بارها با ایرانیها دیدار داشته، از داریوش فرضیایی و محمدرضا گلزار گرفته تا افرادی عادی بعنوان طرفدار، شاهرخ خان نیز نشان داده که به ایرانیان احترام میگذارد و حتی نام فرزند ارشد خود را آریان گذاشته است. نامی که بیشتر ریشه در فرهنگ اصیل ایرانی دارد. پس نمیتوان به شاهرخ خان خرده گرفت و این ایراد را به او چسباند.
حرف آخر ؛
بازهم تکرار میکنیم که اگر مطمئن باشیم هدف آن لحظه در فیلم دانکی اهانت به ایران و ایرانی بوده ما نیز این را نمیپذیریم و خشمگین و منتقد این ماجرا هستیم. اما قبول کنید که نمیتوان درباره این مسئله اطمینان کاملی داشت و اگر بخواهیم مطمئن شویم باید منتظر واکنش رسمی عوامل سازنده این فیلم سینمایی بمانیم. مثلاً برای فیلم 300 ما پر از خشم و نفرت نسبت به فیلم به توهینها واکنش تندی نشان دادیم و به آن اتفاق معترض بودیم. اما آیا اهانت سازندگان فیلم 300 به فرهنگ ایرانی و زبان پارسی با فیلم دانکی برابر است؟ خیر!
موافقم واقعاً فکر نمیکنم توهین یا نیتی در کار بوده باشه بهرحال داستان هم واقعیه بعدشم با این مدرک هایی که گفتید بنظر نمیاد ایرانی باشن. فقط یه آهنگ ایرانی دلیل محکمی نیست
بله همینطوره، بنظر نمیاد توهینی باشه یا قصدی در کار باشه