تاریخ ایران از هخامنش تا جمهوری اسلامی، از پربارترین تاریخهای تمامی کشورهای جهان است. چه پادشاهان لایق و نامداری مانند کوروش کبیر، چه بیکفایتهایی چون مظفرالدین شاه! باید قبول داشت که تاریخ پرتنش و پرماجرای ایران همیشه داستانهای فوقالعادهای دارد که در کتابهای زیادی خواندهایم. بارها داستانهای جذابی را شنیدهایم و حقایق بینظیری را دریافت کردیم. اما در سینما و تلویزیون تعداد فیلم و سریالهای تاریخی کم است. تاریخ مهم اسلام را در فیلم و سریالهای زیادی مثل مختارنامه، تنهاترین سردار، ولایت عشق، امام علی (ع) و در سینما مثل محمد رسول الله (ص)، رستاخیر و روز واقعه تماشا کردهایم. الحق و الانصاف هم همه عناوین خوبی بودهاند و ساخت آنها هم ضروری و حائز اهمیت بوده است. در فیلمهای تاریخی ایران نیز، هشت سال دفاع مقدس را هم تماشا کردهایم.
تاریخ ایران ؛
قطعاً مرور هشت سال جنگ تحمیلی برای همه ما ضروریست و تماشای آثاری این چنین خالی از لطف نیست. فیلم های خوبی را هم مثل موقعیت مهدی، منصور و تنگه ابوقریب درباره دفاع مقدس دیدهایم. یا در تلویزیون آثاری مثل خوش رکاب، شوق پرواز و خاک سرخ را دیدهایم و با جنگ تحمیلی و دوران تلخش آشنا شدیم. در پله بعدی آثاری درباره دوران پهلوی مانند کلاه پهلوی، معمای شاه، شهرزاد، طبل توخالی، شب دهم و … هم تماشا کردیم. برخی نیز با خلاقیت بیشتر سریال هایی مانند میعاد در سپیده دم و کیمیا ساختند که هم دوران پهلوی را شامل میشد، هم درباره انقلاب بود. سریال کیمیا که به دفاع مقدس هم پرداخت. یا سریالی مانند در چشم باد که از اواخر دوره قاجار شروع شد و تا دفاع مقدس هم رسید.
در این بین اما باید قبول کرد که بیشترین داستانها متعلق به دوران قاجار است. از سریالهای قاجار میتوان به تبریز در مه، سالهای مشروطه، بانوی عمارت، جیران، امیر کبیر، گیلدخت و رحیل اشاره کرد. هرکدام از این عناوین داستان های متفاوت و جذابی داشتند و بازهم تکرار میکنیم که تماشای آنها قطعبهیقین خالی از لطف نبوده است. حالا به لیست بلندبالای مجموعههای تاریخی کشور میتوان یوسف پیامبر ، سربداران ، مستوران و حتی لحظه گرگ و میش (که پیرنگی خانوادگی داشت) بعلاوه عناوین دیگری را افزود و درباره هرکدام اندازه یک کتاب سخن گفت!
درباره کدام تاریخ باید فیلم ساخت؟!
بسیاری از سلسله های تاریخی ایران، دربارهاش فیلم یا سریالی وجود ندارد. از هخامنش و اشکانی تا افشاریه و زندیه که هیچ فیلم و سریال قابلبهعرضی ندارند. شاید ساخت چنین سریال هایی خیلی سخت باشد. مخصوصاً داستان های هخامنش و کوروش که محال بنظر میرسد اما قبول کنیم که تمدن عظیمی همچون ایران نباید فقط در کتاب های داستانی و درسی خلاصه شود. تاریخ ایران همیشه پربارترین و پرماجراترین داستان ها را در دل خود جای داده و اگر یک فیلم یا سریال از آنها ساخته شود یک انقلاب عظیم و شگفتآور خواهدبود.
بهنظر شما نباید درباره کوروش دوم (کوروش بزرگ) فیلم قابلتوجه و مهمی ساخته شود؟ یا بهطور کلی درباره هخامنش و هرکدام از پادشاهان وقت؟ درباره شاپور یکم شاه ساسانی؟ درباره خسرو انوشیروان که لقب بزرگترین شاه ساسانی را یدک میکشد؟ بیاییم جلوتر؛ درباره نادرشاه افشار یا سلسله زندیه و کریمخان؟ بهنظر شما وجود فیلم و سریال هایی درباره این شخصیت ها ضروری نیست؟یا اصلاً چرا فقط پادشاهان محبوب و دادگر؟ چرا درباره سلطان حسین صفوی بی کفایت فیلم یا سریالی نداریم؟ یا چرا نباید فیلمی ببینیم تا بیلیاقتی سلطان محمد خوارزمشاه را به تصویر بکشد؟ بهتر است درباره تاریخ ایران مطالعه بیشتری داشته باشیم. از آنجایی که میانگین کتابخوانی در ایران بسیار کم است، پس بهنظر باید فیلمسازان توانمند به فکر ساخت فیلم و سریال هایی تاریخی به جز پهلوی و قاجار و سالهای دورتر باشند.
فیلمنامه کوروش کبیر ؛
البته تلاش ستودنی مسعود جعفری جوزانی در نوشتن فیلمنامه کوروش کبیر را نباید فراموش کنیم. فیلمنامهای که در چهاردهم اسفند 1394 در طی یک مراسم در شهر کتاب رونمایی شد و تا امروز خبری از ساخت فیلم آن نیست. هرچند نقدهای ضد و نقیض فراوانی درباره این فیلمنامه وجود دارد و برخی مخالف و برخی موافق کیفیت این فیلمنامه هستند.
امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و از خواندن آن لذت برده باشید. نظر شما چیست؟ شما دوست دارید فیلم و سریالی از کدام تاریخ و کدام دوران ایران تماشا کنید؟ مثلاً اگر درباره کوروش کبیر فیلمی ساخته شود گمان میکنید بهترین بازیگر برای نقش خود کوروش کیست؟ یا هر پادشاه دیگری؟ در این باره با ما گفتگو کنید و نظرات خود را حتماً با ما در میان بگذارید!
همچنین بخوانید:
مروری بر زندگینامه دیبا زاهدی
مرور چند دیالوگ جذاب از فیلم و سریالهای ایرانی
برترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران (بخش اول) ــــــــــ (بخش دوم)