شاهرخ خان سوپراستار هندی و یک بازیگر بسیار پرطرفدار که همیشه با آثار خود مخاطبان فراوانی را به سینما کشانده است. او که از سال 1992 بطور رسمی وارد دنیای سینما شده مسیر پرفراز و نشیبی را تجربه کرده اما موفقیتهای عظیم او باعث ایجاد تحولات فراوان در هنر و صنعت سینمای هندوستان شده است. شاهرخ خان طبق ادعای مجلات آمریکایی از پرطرفدارترین و ثروتمندترین بازیگران دنیاست. حتی در سال 2020 او رسماً صدرنشین ثروتمندترینها شد و این فقط یک گوشه از موفقیتهای پرشمار اوست. شاهرخ خان که به پادشاه بالیوود شهرت دارد باعث احیای مدرن ژانر عاشقانه در سینمای هند شد، او با ایفای نقشهای رمانتیک سبک تازهای را وارد صعنت فیلمسازی کرد. از زمان آغاز فعالیت او، مؤسسات بازیگری هندوستان، متدهای بازیگری را از هنر شاهرخ خان تدریس میکنند. بر اساس آمار و ارقام او بالاتر از آمیتاب باچان و حتی دیلیپ کومار بهترین بازیگر تاریخ بالیوود است.
شاهرخ خان علاوه بر بازیگری یک کمپانی تولید و توزیع فیلم با نام فلفل قرمز (Red Chilies) دارد که بخش کثیری از درآمد او مرتبط به این شرکت و امر سرمایهگذاری و تهیهکنندگی در سینماست. همچنین او مالک یک تیم کریکت هم هست که افتخارات زیادی در ورزش هم کسب کرده است. با این وجود او شغل و حرفه اصلی خود را بازیگری میداند و علاقهای به شناختهشدن توسط امر تجارت و سرمایهگذاری ندارد. شاهرخ خان بارها پیشنهاد بازی در یک فیلم هالیوودی (مانند یکی از نسخههای ولورین به پیشنهاد خود هیو جکمن) را رد کرده است. تام هیدلستون (بازیگر نقش لوکی در مارول) نیز به مدیران کمپانی مارول اعلام کرده که نقشی برای شاهرخ خان کنار بگذارند اما به نظر نمیرسد شاهرخ خان علاقهای به این موضوع داشته باشد. خان با دریافت بیش از 250 جایزه رسمی و غیررسمی با اختلاف پرافتخارترین بازیگر تاریخ بالیوود هم به شمار میرود.
بهترین فیلم های شاهرخ خان
شاهرخ خان گزیدهکار است. علیالخصوص پس از شکستهای پیاپی در گیشه (از سال 2016 تا 2018) او تصمیم گرفت با وسواس بیشتری کارهای خود را انتخاب کند و همین موضوع موجب شد او از 2018 تا سال 2023 از سینما کنار برود. 2023 او سرانجام با سه فیلم بازگشت (پاتان، جوان، دانکی) که پاتان و جوان رکوردهای فوقالعاده جابهجا کردند و تبدیل به یکی از پرفروشترین آثار تاریخ سینمای هند شدند. در این مقاله قصد داریم 10 مورد از بهترین فیلم های شاهرخ خان را مرور کنیم. هرچند او تعداد بالایی فیلم باکیفیت در کارنامه خود دارد و انتخاب 10 مورد کار سادهای نیست. فیلمهایی که قطعاً از ارزش بالایی برخوردارند و اگر طرفدار بالیوود نیستید یا تاکنون به تماشای آثار هندی مشتاق نبودید مطمئن باشید که با تماشای این فیلمها دیدگاه خود را تغییر میدهید. فیلمهایی که از کلیشههای نخنما و غیرقابل باور بالیوودی دور هستند.
لازم به ذکر است انتخاب این عناوین طبق سلیقه شخصی نویسندگان دیباسین است و طبق میانگین امتیازات منتقدین بینالمللی انتخاب نشدهاند. این آثار در رسانههایی مثل IMDb یا راتن تومیتوز از نمرات قابل قبولی برخوردارند اما رتبهبندی دیباسین طبق این نمرات نیست. اگر شما نظر دیگری دارید و با این رتبهبندی مخالفید حتماً برای ما بنویسید و نظرات خود را بیان کنید. در ادامه به 10 مورد از بهترین فیلم های شاهرخ خان میپردازیم.
10 – ویر – زارا ؛ از بهترین فیلم های شاهرخ خان
عنوان اصلی: Veer-Zaara
سال انتشار: 2004
کارگردان: یاش چوپرا
سایر بازیگران: پریتی زینتا ، رانی موکرجی ، آمیتاب باچان ، هما مالینی
امتیاز IMDb به فیلم: 7.8
خلاصه داستان: زارا که دختری مسلمان و پاکستانی است پس از مرگ دایه هندوی خود تصمیم میگیرد خاکستر او را به هند برده و در رودخانه مقدس بریزد. آنجا زارا با ویر ، خلبان ارشد هندوستانی مواجه میشود و ویر پس از مشاهده رفتارهای او به زارا علاقمند شده و او را به خانه دعوت میکند تا رسماً از او خواستگاری کند. غافل از اینکه زارا درگیر یک ازدواج از پیش تعیینشده و اجباری شده است و باید با شخص دیگری ازدواج کند. ویر اما به پاکستان میرود تا جلوی آن ازدواج را بگیرد اما نامزد زارا پروندهای سیاسی برای ویر میسازد و ویر برای اینکه زارا به خطر نیفتد این پرونده جعلی را میپذیرد و 20 سال به زندان میرود. حالا وکیلی تازهکار به نام سامیه برای شنیدن قصه زندگی ویر و کمک به تبرئهشدن او وارد ماجرا میشود.
عاشقانه منحصربهفرد و دلنشین اما تلخی که سوای داستان جذابش دو نکته مثبت داشت. اول کارگردانی درخشان یاش چوپرا و دوم بازیگری درخشانتر شاهرخ خان! ویر-زارا یکی از برترین آثار هند و یک داستان فراموشنشدنی برای مردم است که عشق حقیقی را بدون هیچ کلیشه و مبالغهای نمایش میدهد. عاشقانهای که با مدت زمان بیش از سه ساعت، لحظهای افت نمیکند و تا آخرین لحظه مخاطب را میخکوب میکند. ویر-زارا جوایز پرشماری را دریافت کرد و یکهتاز جشنوارههای گوناگون بالیوود بود. هم در کارگردانی، هم فیلمنامه و البته بازیگری نقش اول مرد و زن که لقب بینقص یا شگفتانگیز برای این هنرنمایی کافی نیست. اما بازیگری فوقالعاده شاهرخ خان محدود به همین فیلم نیست و بهتر از این را در کارنامه خود دارد. منتقدی انگلیسی در سال 2016 برای شاهرخ خان نوشت: «اگر خان، آمریکایی بود حداقل 4 جایزه اسکار داشت! بازیگریاش حتی برای یک ثانیه دور از باور نیست.»
9 – بازیگر
عنوان اصلی: Baazigar
سال انتشار: 1993
کارگردان: عباس-موستان
سایر بازیگران: کاجول ، شیلپا شتی ، رخه گلزار
امتیاز IMDb به فیلم: 7.6
خلاصه داستان: آجی شرما جوانیست که سودای انتقام پدرش را از مادن چوپرا در سر میپروراند. مادن چوپرا کارگری ساده در کارخانه پدر آجی بوده است و اعتماد او را کاملاً جلب کرده است. پس از مدتی که وکالتنامه از آقای شرما برای امور اجرایی کارخانه دریافت میکند از این وکالتنامه سوءاستفاده کرده و تمام مال و اموال شرما را به نام خود میکند. پس از اینکه شرما میمیرد، آجی برای انتقام از چوپرا به دختران او نزدیک میشود و پس از کشتن سیما به شکلی زیرکانه و مخفی (دختر بزرگ چوپرا) با پریا (دختر کوچک) ازدواج میکند تا امور کارخانه را دست بگیرد و همان کاری را بکند که چوپرا قبلاً انجام داده است. اما این راه عاقبت خوشی ندارد و قربانیان زیادی به جا میگذارد.
چالش بزرگ شاهرخ خان در سال دوم فعالیت پذیرش ایفای نقشی خاکستری بود. او که از عهده چنین نقشی به خوبی برآمد توانست سریعاً خودش را بعنوان یک بازیگر ریسکپذیر به جامعه هنری معرفی کند. فیلمی که در زمان تولید داستانی نوآورانه داشت و چهره جدیدی از ژانر جنایی در بالیوود نمایش داد. عباس و موستان که دو برادر کارگردان در صعنت بالیوود هستند ژانر جنایی را با مشخصات تازه، دغدغهای نو و اجرای متفاوت وارد بالیوود کردند و در قدم اول با فیلم بازیگر به موفقیت بالایی رسیدند. در طول فیلم شما لحظهای از رفتار آجی خشمگین میشوید و لحظهای او را روی حق ماجرا میدانید. پس از فلاشبک و روایت قصه گذشته آجی و خانوادهاش، دیگر تکلیف روشن شده و حالا شما باید تیره و روشن را تشخیص دهید. بازیگر فیلمیست در سینمای متزلزل هند (در دهه 90) اما با روایت و اجرای درست، ماندگار شده است.
8 – گاهی خوشی گاهی غم ؛ از بهترین فیلم های شاهرخ خان
عنوان اصلی: Kabhi Khushi Kabhie Gham
سال انتشار: 2001
کارگردان: کاران جوهر
سایر بازیگران: آمیتاب باچان ، کاجول ، ریتیک روشن ، کارینا کاپور
امتیاز IMDb به فیلم: 7.4
خلاصه داستان: روهان فرزند کوچکتر یکی از بزرگترین تاجران هند است. برادر بزرگتر روهان یعنی راهول 10 سال قبل خانه را ترک کرده و هرگز برنگشته است. روهان به این موضوع عادت کرده اما روزی حقیقت را میفهمد. راهول در گذشته پس از گذراندن دوران تحصیل به خانه بازمیگردد و قرار است با دختر یکی دیگر از تاجران ازدواج کند. اما راهول با دیدن دختری ساده به نام آنجلی دل میبازد و تصمیم میگیرد با آنجلی ازدواج کند. این موضوع باعث نارضایتی پدرش میشود و از خانه طرد میشود. حالا روهان به بهانهای دروغین به لندن میرود تا برادرش را پیدا کند و سعی کند او را برگرداند.
دغدغه ازدواج تعیینشده و عشق حقیقی در اکثر فیلمهای رمانتیک شاهرخ خان مشهود است. کاران جوهر کارگردانی که در آن زمان جوان و نوپا بود تصمیم بزرگی گرفت و داستانی پر از پیچشهای خانوادگی ساخت که عشق، دوستی، خانواده، برادری، وطنپرستی و از همه مهمتر رابطه مادر و پدر با فرزند را به تصویر کشید. همه این مفاهیم نیز در محدوده یک داستان خاص میچرخد و تم و درونمایه فیلم حتی به بهانه گرهافکنی از مسیرش خارج نمیشود و به روایت اصیل خود پایبند است. با اینکه داستان با فلاشبک و سپس بازگشت به زمان حال روایت میشود اما رشته اتفاقات در مشت مخاطب است و فیلمی که بیش از 3 ساعت زمان دارد چنین ویژگی جذابی را در روح قصه نهادینه کرده است. گاهی خوشی گاهی غم از آثار وفادار به سینمای کلاسیک هند است که مشخصههای تکراری و بیاهمیت بالیوودی را حذف کرده و درعینحال روایتی هندیالاصل دارد.
7- دوداس
عنوان اصلی: Devdas
سال انتشار: 2002
کارگردان: سانجی لیلا بانسالی
سایر بازیگران: آیشواریا رای ، مدهوری دیکشیت ، جکی شروف
امتیاز IMDb به فیلم: 7.5
خلاصه داستان: دوداس، فرزند خانوادهای اصیل و متمول است که از انگلیس بازگشته تا با دختر رویاهایش پارو وصلت کند. این وصلت از کودکی در سرنوشت این دو نوشته شده است و هردو خانواده رضایت کافی دارند اما یک شرارت از سمت عروس بزرگ خانواده و موضوعی که به مذاق مادر دوداس خوش نیامده (دوداس نخست به دیدار پارو میرود و سپس به پیش مادرش میآید) زندگی این عاشق و معشوق را دگرگون میکند. مادر دوداس، خانواده پارو را همردیف خانواده خود نمیبیند و درنهایت موفق میشود جلوی این وصلت را بگیرد. پارو با شخص دیگری ازدواج میکند اما دوداس، به اوج آشفتگی و دیوانگی میرسد. با اعتیاد بیاندازه به شراب، بدحالی و گریههای مداوم زندگیاش را تمامشده میداند. این آشفتگی روزبهروز گسترش مییابد تا اینکه دوداس به فرسودگی کامل میرسد و امیدش به زندگی را کاملاً از دست میدهد.
دوداس عاشقانهای آتشین و سوزناک است که در نگاه اول شاید تکراری و غلوشده به نظر برسد. اما خردهنکاتی چون ریتم روایت، شخصیتپردازی، فضاسازی و در صدر مثل همیشه بازی هوشمندانه شاهرخ خان این تصور را پاک میکند. دوداس ماجرایی عمیق دارد و عشق را قویتر از هر چیزی میداند. غمانگیز و تلخ است و حتی بیشتر از تکیه بر فیلمنامه خود، به هنرنمایی بازیگرانش (مخصوصاً شاهرخ خان) تکیه میکند. درواقع همانطورکه بانسالی (کارگردان فیلم) عنوان کرد اگر بازیگر دیگری به جز شاهرخ خان برای نقش دوداس انتخاب میشد یا شاهرخ خان آنقدر که بانسالی انتظار داشت مایه نمیگذاشت دوداس تبدیل به یک فاجعه عظیم سینمایی میشد. اما اینگونه نشد و بالعکس، دوداس یک اثر ماندگار با بازی شاهکار قهرمان بازنده خود است که کسی آن را نمیتواند فراموش کند. اگر در جشنواره کن آن سال حواشی متعدد برای خان شکل نمیگرفت او قطعاً برنده جایزه بازیگری آن سال بود.
6- ترس ؛ از بهترین فیلم های شاهرخ خان
عنوان اصلی: Darr
سال انتشار: 1993
کارگردان: یاش چوپرا
سایر بازیگران: جوهی چاولا ، سانی دئول ، آنوپام کر
امتیاز IMDb به فیلم: 7.6
کیرن و سونیل دارند مقدمات ازدواج خود را مهیا میکنند و این خبر را به دوست خانوادگی خود آقای مهرا و پسرش راهول میدهند. راهول اما از دوران دانشگاه عاشق و دلباخته کیرن بوده است و حالاکه او دارد با شخص دیگری ازدواج میکند مجنون شده و دست به کارهای عجیبی میزند. او مدام کیرن را میترساند و با تماسهای تلفنی ناشناس یا حضور بیموقع در محافلی که سونیل و کیرن حضور دارند عشق خود را بیان میکند اما با روی ترسناکی که کیرن نمیپسندد و از آن وحشت دارد. کیرن راهول را دوست خود میداند و به او احترام میگذارد غافل از اینکه کسی که همیشه باعث رنج و آزار اوست همان راهول دوست صمیمی است.
چه ماجرای ساده اما عجیب و پردردی! آن هم در سال 1993 که چنین ایدههایی فقط مخصوص کارگردان بزرگ بالیوود یاش چوپرا بود. کسی جرئت نداشت یک بازیگر نوپا را با چهرهای پلید و ذاتی سیاه به نمایش بگذارد آن هم از راه عشق که رسماً یک چالش سخت برای کارگردان و بازیگران بوده است. راهول جنایتکار نیست، قاتل نیست و رفاه کامل دارد اما مرگ مادرش و عشق نافرجام او به کیرن، از او یک روانپریش خوفناک ساخته است. این جوان تازهکار در دومین سال فعالیت خود یک نقش خاکستری در بازیگر ایفا میکند و سپس نقشی سیاه در ترس! در هردو بدون نقص ظاهر شده و بیدلیل نیست آنقدر زود انتخاب همه کارگردانها شده است. بعد از ترس شاهرخ خان در یک روز پنج قرارداد سینمایی امضا کرده است. او در سینما دوساله بود که تبدیل به بهترین بازیگر دوران شد و هنوز هم این لقب را داراست.
5- داماد عاشق عروس را میبرد
عنوان اصلی: Dilwale Dulhania Le Jayenge
سال انتشار: 1995
کارگردان: آدیتیا چوپرا
سایر بازیگران: کاجول ، آمریش پوری ، آنوپام کر ، فریده جلال
امتیاز IMDb به فیلم: 8
خلاصه داستان: راج و سیمرن در سفری به اروپا با قطار درگیر یک لجولجبازی و کری جوانانه میشوند. روزی که قرار است به خانه برگردند یک سهلانگاری باعث میشود راج و سیمرن از قطار جا بمانند. حالا برای قطار بعدی باید مدتی زمان کنارهم بگذرانند تا بتوانند به خانه برگردند. در همین مدت کوتاه راج و سیمرن عاشق هم میشوند اما هردو از بیان آن واهمه دارند. سیمرن قرار است بعد از برگشت به خانه، به هند برود و با دوست خانوادگی قدیمی خود ازدواجی اجباری کند. چند روز بعد راج به دیدار سیمرن میرود اما متوجه میشود او به هند رفته است. حالا راج در نقش یک سرمایهگذار به هند میرود و وارد عروسی میشود. او میخواهد آنجا بطور کاملاً مشروع با سیمرن ازدواج کند. در آنسو خانواده دیگری، راج را برای دختر خود مناسب میدانند و حتی تصور نمیکنند راج و سیمرن عاشق و معشوق باشند.
سومین سال فعالیت شاهرخ خان او پرطرفدارترین فیلم ممکن را بازی کرد. داماد عاشق عروس را میبرد با نام مختصر DDLJ یک کمدی، عاشقانه دلنشین با پایانی خوش و منطقی است که تأثیرات فراوانی در فرهنگ هند گذاشته است. آمار عجیب و غریبی از میزان استقبال مخاطبان از این فیلم منتشر میشود. فیلمی که سرگرمکننده است و محتوای دغدغهمندی دارد. گفته میشود سال 1995، سالنهای سینما یک باجه برای فروش بلیت داشتهاند اما اکران این فیلم موجب شده آنها باجههای دیگر اضاف کنند تا جلوی ازدحام را بگیرند. ظاهراً موفق هم نبودهاند و اکران این فیلم آنقدر مورد استقبال گستردهای قرار گرفته که حتی برخی از مدارس نزدیک سالنهای بزرگ سینما در شهرهای مهم تعطیل میشدند. ترافیک سنگین خیابانها و رشد چنددرصدی اقتصاد هندوستان دیگر آمار باورنکردنی این فیلم است. این فیلم موجب شد هواداران، شاهرخ خان را پادشاه عشق بنامند و او را بعنوان بازیگر موردعلاقه خود انتخاب کنند.
4- شاید فردایی نباشد ؛ از بهترین فیلم های شاهرخ خان
عنوان اصلی: Kal Ho Naa Ho
سال انتشار: 2003
کارگردان: نیکل ادوانی
سایر بازیگران: پریتی زینتا ، سیفعلی خان ، جایا باچان
امتیاز IMDb به فیلم: 7.9
خلاصه داستان: ننا دختریست که در کودکی پدرش را از دست داده و با مادرش، مادربزرگش، برادر و خواهر ناتنیاش زندگی میکند. او درگیر مشکلات فراوانی مثل مشکلات مالی، تنهایی، کمبود محبت و دغدغههای بزرگ دیگر شده که کام ننا و خانواده را تلخ کرده است. بعد از مدتی آمان، در همسایگی خانواده ننا مستقر میشود و از وضع زندگی این خانواده باخبر میشود. آمان تصمیم میگیرد با کمکهای خود وضع این خانواده را بهبود ببخشد. باعث رشد و رونق رستوران خانوادگیشان میشود، به ننا اعتمادبهنفس میدهد و مسئال درون خانوادگی را رفع میکند. از طرفی روهیت عاشق ننا شده اما ننا خود به آمان دل باخته است. آمان از موضوع آگاه میشود و به دلیل اینکه بیمار است و فرصت چندانی برای زندگی ندارد با دروغ دست رد به سینه ننا میزند، درحالیکه ننا را عاشقانه دوست دارد. حالا او یک هدف بیشتر ندارد: وصال ننا و روهیت!
قهرمان همیشه شنل نمیپوشد! این ماجرای فیلم است. مثل یک مکالمه انساندوستانه با مخاطب خود صحبت میکند. تعریف دیگری از زندگی ارائه میکند و عشق را درعین بیرحمی، شیرینتر از تصور نمایش میدهد. فیلمی که سراسر محبت است و سه ساعت تمام چشمان شما را به صفحه میدوزد. حتی برای یکثانیه هم داستان شما را رها نمیکند و به قول منتقدین هندی، شما را از ابتدا تا انتها در آغوش میگیرد تا داستانی پرمعنا برایتان تعریف کند. به وقتش میخنداند و به وقتش باعث گریه میشود. احساسات را برمیانگیزد، شعار توخالی نمیدهد، انگیزهبخش است و شخصیتهایش را مثل یک دوست، یک خانواده برای مخاطب ساخته است. آمان دیدگاه شما را بعنوان یک انسان تغییر میدهد. او میگوید اگر خودت مشکلاتی فراوان داری دلیل نمیشود برای همسایهات، دوستانت یا عزیزانت کاری نکنی! آمان فرصتی برای زندگی ندارد و منتظر مرگ است اما همین فرصت کم را به ننا و خانوادهاش میبخشد.
3- اسم من خان
عنوان اصلی: My Name is Khan
سال انتشار: 2010
کارگردان: کاران جوهر
سایر بازیگران: کاجول ، جیمی شرگیل
امتیاز IMDb به فیلم: 7.9
خلاصه داستان: رضوان خان، مسلمانی مبتلا به بیماری سندروم اسپرگر است که پس از فوت مادرش به آمریکا نقل مکان میکند تا با برادرش زندگی کند. آنجا عاشق دختری هندو به نام ماندیرا میشود. رضوان پس از تلاشهای فراوان نظر ماندیرا را جلب میکند و ایندو باهم ازدواج میکنند. ماندیرا که مسلمان میشود بدلیل اختلافات میان مسلمانان و دیگر افراد، مشکلاتی سر راه آنهاست. تا اینکه حادثه یازده سپتامبر رخ میدهد و چند دانشآموز آمریکایی پسر ماندیرا را آزار میدهند تا بالاخره او بطور اتفاقی کشته میشود. مردم زیادی رضوان و ماندیرا را تروریست خطاب میکنند و حالا رضوان میخواهد به دیدار رئیسجمهور آمریکا برود تا بگوید تروریست نیست و این تصور غلط است. البته همین تصمیم نیز منجربه ایجاد دردسرهای فراوان میشود.
نکات زیادی درباره این فیلم جنجالی وجود دارد. درواقع شاید بتوان گفت اسم من خان یکی از پرحاشیهترین آثار تاریخ سینمای هند است. جالب اینجاست خود شاهرخ خان طی سفری که به آمریکا دارد و با برخورد نامناسب کارکنان فرودگاه مواجه میشود درخواست ساخت چنین فیلمی با این مضمون را میدهد و سریعاً موافقت کاران جوهر را دریافت میکند. پس از اکران هم شاهرخ خان دچار حواشی فراوانی شده و بارها مورد بازجویی پلیس آمریکا قرار میگیرد. این فیلم تأثیر بسیار بالا و اعجابانگیزی گذاشته است. تقابل دین و انسانیت را موردنقد قرار میدهد. استفاده ابزاری افراد از دین را میکوبد، نفرتاندوزی به کل جامعه مسلمانان در راستای یک حادثه تروریستی بیرحمانه را با زبانی تند نقد میکند و حرفهای ارزشمندی برای شنیدن دارد. اسم من خان چهرهای از این دغدغه جهانی و همیشگی نشان میدهد که لازم است شکل درستی به خود بگیرد و دستخوش تحول شود.
2- عجله کن! هند ؛ از بهترین فیلم های شاهرخ خان
عنوان اصلی: Chak De! India
سال انتشار: 2007
کارگردان: شیمیت امین
سایر بازیگران: آنایتا نایر ، شیلپا شوکلا
امتیاز IMDb به فیلم: 8.1
خلاصه داستان: کبیر خان بازیکن هاکی تیم ملی هند در فینال مقابل پاکستان یک ضربه پنالتی را هدر میدهد و منجربه شکست هند میشود. این موضوع باعث میشود مردم هند به او تهمت خیانتکاری بزنند. کبیر خان واکنشی نشان نمیدهد و تا مدتها خود را نشان نمیدهد. تا اینکه بعد از مدتی به انتخاب خودش سرمربیگری تیم ملی زنان هاکی هند را قبول میکند و رویای قهرمانی در جام جهانی زنان را در سر میپروراند. تیم ملی زنان اوضاع آشفتهای دارد و هیچکس امیدی به این تیم ندارد. کبیر خان اما بازیکنان را تقویت میکند، همدلی را گسترش میدهد تا اینکه آنها با فتح جام جهانی رکوردی ویژه به جا میگذارند.
درام، ورزشی جذاب شاهرخ خان با حضور چهرههای ناشناخته و برخلاف اصول کلاسیک هندی، فوقالعاده بود. هزار حرف برای گفتن دارد و محتوایی پر از نشانه و مفهوم در دل آن گنجانده شده است. دغدغههایی که درقالب یک پیام کلی و با یک درونمایه ورزشی روایت میشود. فیلم پیامهای مهمی میدهد: با تلاش و کوشش همهچیز ممکن است. زنان ارزش والایی دارند و با مردان برابرند. همدلی و یکپارچهبودن، مهمترین عنصر موفقیت یک تیم است. کبیر خان عملاً نابود شده است و به ویرانی مطلق رسیده اما با صبر و تقویت دانش خود تلاش میکند با عملکردش تصور مردم را تغییر دهد. کبیر خان در انتها خائن که نیست بلکه قهرمان محبوب مردم است. عجله کن! هند یکی از بامعناترین فیلمهای تاریخ بالیوود است و تماشای آن لذتی غرورآفرین و دلپذیر دارد.
1- وطن (سرزمین مادری)
عنوان اصلی: Swades
سال انتشار: 2004
کارگردان: آشوتوش گواریکار
سایر بازیگران: گایاتری جوشی ، کیشوری بلال
امتیاز IMDbبه فیلم: 8.2
خلاصه داستان: موهان، دانشمند هندیالاصل ناساست که پس از 12 سال زندگی در آمریکا تصمیم میگیرد به هند برود و دایهاش کاوریاما را با خود به آمریکا ببرد. او پس از سفر به هند متوجه میشود که کاوریاما در روستای دورافتاده و محرومی زندگی میکند. وقتی وضع زندگی او را میبیند تصمیمش جدیتر شده و پافشاری میکند تا کاوریاما به آمریکا بیاید. اما او میخواهد در هند بماند و حقایق جامعه را به موهان نشان دهد. موهان کمکم با عمق فاجعه مواجه میشود تاحدیکه محرومیت و فقر شدید مردم او را عذاب میدهد. سرانجام تصمیم میگیرد برای بهبود کیفیت زندگی مردم برق را به روستا بیاورد. در انتها او به آمریکا برمیگردد اما به دلیل وابستگی بیش از حدی که به اهالی روستا پیدا کرده از کارش استعفا داده و برای همیشه به هند برمیگردد.
وطن (با نام کامل وطن، ما، مردم) از دل بحرانهای غمبار هندوستانیهای محروم بیرون آمده است. با دغدغهای ارزشمند روایتی از اهالی دورافتادهای دارد که حتی رویای روشنایی و نور لامپ را هم نمیبینند. جایی که غرق خرافات شده، ارزش زنان، کودکان، تحصیل و علم پایین است و فقر در شدیدترین حالت خود مردم بیگناه را تسخیر کرده است. شخصیتهایی واقعی دارد که کاملاً با مخاطب ارتباط میگیرند و لایههای زیرین زندگی محرومان را موشکافی میکنند. خرافات چقدر میتواند زندگی انسانها را تباه کند، دختران حق زندگی دارند و هزار غم ناگفته دیگر که از دل این اوضاع نابسامان بیرون کشیده شده است. موهان غمی بینهایت را تجربه میکند اما راهحلی جز تلاش برای کمک نمیبیند. لحظات تلاش او برای تولید برق در روستا ستودنی و تماشایی است. بطوریکه میتوان دهها بار تماشای آن لحظات را تکرار کرد.
نتیجه؛ بهترین فیلم های شاهرخ خان کدامند؟
شاهرخ خان در کارنامه پربار خود فیلمهای خوب زیادی دارد. علاوه بر این 10 مورد میتوان آثاری همچون زندگی عزیز (Dear Zindagi)، هوادار (Fan)، داره یه اتفاقایی میفته (Kuch Kuch Hota Hai) و حتی جوان (Jawan) را مثال زد. اما جای هیچ شک نیست که وطن (Swades) در این لیست صدرنشین است و لقب شاهکار برازنده این فیلم هنرمندانه و قابل ستایش است. بعد از وطن میتوان فیلمهای عجله کن! هند (Chak De! India) و اسم من خان (My Name is Khan) را بعنوان فیلمهایی باکیفیت و تماشایی قلمداد کرد. هرچند هفت فیلم دیگری که در این مقاله ذکر شده همگی آثار ارزشمند، دیدنی و باشکوهی هستند که تماشای آنها قطعاً تجربهای لذتبخش برای شما به ارمغان خواهدآورد. پیشنهاد میکنیم حتی اگر با فیلمهای هندی مخالفید، تماشای این 10 عنوان را در اولویت قرار دهید.