در دنیای رنگارنگ و جذاب انیمیشن آثار دنبالهدار زیادی مشاهده میشود. همین لحظه میتوان دهها انیمیشن دنبالهدار مثال زد که برخی از آنها در تمامی قسمتها خوب عمل کرده و برخی دچار یک پستی و بلندی شدهاند. داستان اسباببازی در هر چهار قسمت عالی و کمنقص عمل کرده است اما آیا مابقی انیمیشنهای مشهور و پرآوازه دنیا در قسمتهای بعدی خود موفق بودهاند؟ قطعاً اینطور نیست. هدف ما در این مقاله نیز مرور این آثار است. انیمیشنهای دنبالهداری که در قسمت یا قسمتهای نخستین عملکرد قابل دفاع و خوبی داشتند اما ساخت دنباله برای آنها خروجی مطلوبی از آب درنیامده است و تبدیل به یک فیلم ضعیف شدهاند. انیمیشن های دنباله دار مثل Toy Story همیشه موفق نبودهاند.
پاندای کنگفوکار ؛ از انیمیشن های دنباله دار
عنوان اصلی: Kung-fu Panda
سال انتشار قسمت نخست: 2008
کدام قسمت ضعیف بود؟ Kung Fu Panda 4 2024
امتیاز IMDb به قسمت چهارم: 6.3
پاندای کنگفوکار شروع درخشانی داشت. تبدیل به شخصیت ماندگاری شد که پتانسیل هر داستانی را داشت و تبدیل به سریالهای متعدد، تئاتر و داستانهای کوتاه مختلف شد. پاندای کنگفوکار در اولین قسمت عملکردی عالی داشت و توانست به یک برند جهانی تبدیل شود. در قسمت دوم هم عملکرد مطلوب خود را حفظ کرد اما ساخت قسمت سوم این پاندای دوستداشتنی را در یک سراشیبی قرار داد. قسمت سوم اگر بد نبود، کیفیت چندانی هم نداشت و یک انیمیشن معمولی بود. به همین دلیل سازندگان روی قسمت چهارم ریسک نکردند و با صبر بیشتری برای آن برنامهریزی کردند اما این صبر و حوصله نتیجه معکوس داد و قسمت چهارم پاندای کنگفوکار با وجود موفقیت نسبی در باکسآفیس، از لحاظ فنی و ساختاری فیلمی ضعیف بود. حذف بیمورد کاراکترهای مهم، شرور کمجان و بدون خلاقیت و داستانسرایی ضعیف باعث شد تا قسمت چهارم یک لکه ننگ در کالکشن جذاب پاندای کنگفوکار باشد.
عصر یخبندان
عنوان اصلی: Ice Age
سال انتشار قسمت نخست: 2002
کدام قسمت ضعیف بود؟ The Ice Age Adventures of Buck Wild 2022
امتیاز IMDb به قسمت ششم: 4.3
عصر یخبندان یکی از خلاقانهترین و شگفتآورترین انیمیشنهای تاریخ است که در قسمت اول تا چهارم حیرت همه دوستداران انیمیشن را برانگیخت. بسیاری از سینمادوستان را به سمت تماشای انیمیشن هدایت کرد و ژانر کمدی نوآورانهای آن هم در قالب یک اثر پویانمایی ارائه کرد. با این وجود قسمت ششم که فیالواقع یک اسپینآف برای شخصیت باک وایلد بود یک فاجعه تمام عیار بود. نه شخصیتپردازی درست و درمانی داشت، نه داستانی بامعنا برای خلق ماجراهای پرکشش! البته ضعف در انیمیشنسازی برای عصر یخبندان با قسمت پنجم در 2016 یعنی Collision Course شروع شد اما قسمت ششم در 2022 نه تنها ضعفهای قبل را جبران نکرد بلکه سقوط آزادی را تجربه کرد تا شخصیت مرموز و جذاب باک تبدیل به یک شخصیت اضافی و بیهدف شود و رفتهرفته محبوبیت خود را کاهش دهد. این قسمت یک ناامیدی بزرگ برای هواداران بود که به هیچ عنوان انتظارات را برآورده نکرد.
موانا ؛ از انیمیشن های دنباله دار
عنوان اصلی: Moana
سال انتشار قسمت نخست: 2016
کدام قسمت ضعیف بود؟ Moana 2 2024
امتیاز IMDb به قسمت دوم: 6.5
موانا در قسمت دوم آنقدرها هم ضعیف نبود و نکات قابل دفاعی داشت اما در مقایسه با خلاقیتهای بیمثال در قسمت اول یک دنباله ضعیف به شمار میرود. فقدان شخصیتپردازی برای کاراکترهای تازه به وضوح حس شد اما نکته مهمتر تکراریشدن ماجراها، عدم غافلگیری و تنوع و تازگی باعث دلسردشدن مخاطبان شد. مخاطبان که 8 سال منتظر قسمت دوم موانا بودند آنطورکه باید و شاید انتظارات خود را برآوردهشده ندیدند و به اصطلاح ذوق خود را کورشده دیدند. موانا انیمیشن منحصربهفرد و جذابی بود که توانست بعد از آثار متعدد تکراری، شکوفا شود و داستان جدید و هوشمندانهای خلق کند. اما این سبک جذاب در همین سطح باقی ماند و در قسمت دوم چیز جدیدی برای ارائه نداشت. همین نکته مهمترین دلیل برای این است که قسمت دوم موانا را یک دنباله ضعیف برای این انیمیشن دلپذیر و مهیج خطاب کنیم.
راز نیمح
عنوان اصلی: The Secret of NIMH
سال انتشار قسمت نخست: 1982
کدام قسمت ضعیف بود؟ The Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue 1998
امتیاز IMDb به قسمت دوم: 3.4
راز نیمح حدود 16 سال طول کشید تا به قسمت دوم برسد اما چه دنباله عجیب و غریبی! تقریباً هر نکته مثبتی که راز نیمح در قسمت اول دارد در قسمت دوم لگدمال شده و کاملاً معکوس عمل میکنند. تمامی نقاط قوت قسمت اول در قسمت دوم به نقطه ضعف تبدیل میشوند و عملاً این انیمیشن شگفتانگیز تباه میشود. جدا از مسائل فنی مانند شخصیتپردازی یا طرح قصه و خلق ماجراها، حتی طراحی بصری انیمیشن در قسمت دوم هم باوجود پیشرفت تکنولوژی، افت چشمگیر و واضحی دارد. دیک سباست حتی ذرهای موفقیتهای دان بلات را تکرار نمیکند و قطعاً پشیمان است که چنین اثر فوقالعادهای را برای ادامهدادن انتخاب کرده و نامش را لکهدار کرده است. در بین همه فیلمهای این لیست شدیدترین سقوط را همین انیمیشن تجربه کرده است. سقوطی که تمامی موفقیتهای فیلم راز نیمح را متلاشی کرده است.
ماشینها ؛ از انیمیشن های دنباله دار
عنوان اصلی: Cars
سال انتشار قسمت نخست: 2006
کدام قسمت ضعیف بود؟ Cars 2 2011
امتیاز IMDb به قسمت دوم: 6.2
انیمیشن متفاوت ماشینها در 2006 رونمایی شد و توانست تفاوتهای زیادی در زبان انیمیشن دنیا رقم بزند. ماشینها همه شخصیت داشتند، روح داشتند و داستانی خلق کردند که دریچه تازهای در دنیای پویانمایی باز کرد. با این وجود قسمت دوم ماشینها اثری نبود که انتظار میرفت. قسمت دوم ماجراها تکراری میشوند، ارتباط خود را با اصالت داستان و روح شخصیتهای مهم از دست میدهد و هیجان قبل را ندارد. اکشن قسمت دوم هم به اندازهای گیجکننده است که نمیتوان با آن ارتباط برقرار کرد. با این وجود، این انیمیشن در قسمت سوم تاحدودی شکست قبلی خود را جبران کرد. همینکه یک درام متنوع و دور از انتظار برای ماجراهایی تازه در این انیمیشن اجرا شد خودش نکته مثبتی بود که قسمت سوم را نسبت به قسمت دوم برتری بخشید. با این وجود مککوئین و سایر ماشینهای دوستداشتنی این داستان مهیج موفقیتهای قسمت اول را هرگز نتوانستند تکرار کنند.