سینمای ایران در سال 1403 سال موفقی داشت و توانست مخاطبان زیادی را به سینما بکشاند. طبق آمار رکورد دهساله سینما در این سال شکسته شد و تعدادی بیش از 35 میلیون مخاطب را پای فیلمهایش نشاند. همچنین آمار عجیب بیش از دوهزار میلیارد فروش نکته دیگر سینمای 1403 ایران است. این یعنی برخلاف بسیاری از موضوعات مختلف کشور، سینما موفق از آب درآمده و با حال خوب خودش وارد سال جدید میشود. هرچند افزایش نرخ بلیت سینما حال خوشی برای مخاطب نمیگذارد. در این مقاله قصد داریم 10 مورد از برترین فیلمهای ایرانی 1403 را معرفی کنیم و درباره جایگاهشان چندخطی بنویسیم. شما نیز درباره این موضوع با ما گفتوگو کنید و در کامنتها نظرات خود را با ما درمیان بگذارید!
هفتادسی
کارگردان: بهرام افشاری
بازیگران: هوتن شکیبا، بهرام افشاری، صدف اسپهبدی، سیاوش طمورث، ناهید مسلمی
هرچند اگر بصورت کلی خواسته باشیم بررسی داشته باشیم هفتادسی لیاقت لقب پرفروشترین فیلم تاریخ سینما را ندارد. اما سالهاست این فرضیه پابرجاست و بسیاری از فیلمهای پرفروش دچار چنین وضعیتی بودهاند. اما هفتادسی خیلی هم ضعیف نیست و محتوای نسبتاً ارزشمند و کمدی جذابی دارد که توانسته مخاطبان زیادی را به سالن سینما بکشاند. درنهایت بهرام افشاری با اولین فیلم خود در قامت کارگردان شاخ غول را شکست و توانست در رقابت با مدعیان بزرگی چون رامبد جوان یا سروش صحت، پیروز گیشه باشد. هفتادسی از فیلمهای ایرانی 1403 است که میتوان آن را فیلم خوبی خطاب کرد و آن را پذیرفت. (نقد اختصاصی فیلم هفتادسی)
زودپز ؛ از برترین فیلمهای ایرانی 1403
کارگردان: رامبد جوان
بازیگران: نوید محمدزاده، محسن تنابنده، گلاره عباسی، ساقی حاجیپور، روزبه حصاری
زودپز بازگشت رامبد جوان به سینما بعد از چند سال دوری بود که طوفانی شروع کرد اما با شروع اکران هفتادسی کمی افت کرد. اما بههرحال به عدد بالایی در فروش دست پیدا کرد و توانست بسیار موفق باشد. زودپز، کمدی متفاوت با درونمایه انتقادی و تلخ و شیرین دارد که آن را تبدیل به فیلمی ارزشمند میکند. زودپز در فاکتورهای کمدی بسیار قوی عمل میکند و برخلاف آثار آشفته کمدی اسلپاستیک در سینما، به قواعد این نوع ژانر پایبند و وفادار است. هرچند شاید در فیلمنامه و گرهگشایی ایراداتی دارد اما در روند کلی خود فیلم خوب و جذابی است که میتواند در این لیست جای گیرد. اولین تجربه کمدی نوید محمدزاده هم خوب و قابل قبول است و در خنداندن مخاطب موفق شده است. (نقد اختصاصی فیلم زودپز)
صبحانه با زرافهها
کارگردان: سروش صحت
بازیگران: هوتن شکیبا، بهرام رادان، پژمان جمشیدی، هادی حجازیفر، بیژن بنفشهخواه
کمدی سروش صحت همچون اثر قبلیاش در سینما یعنی جهان با من برقص دنیای خاص خود را میسازد و محتوایی دغدغهمند روایت میکند. صبحانه با زرافهها از فیلمهای خاص سال و از برترین فیلمهای ایرانی 1403 است. از اول تا آخرش احساسات مخاطب را درگیر میکند و مدام مفاهیم اصلی خود را انتقال میدهد. سروش صحت صبحانه با زرافهها را کاملاً متناسب با پرده سینما ساخته و به جرئت از سینماییترین آثار ایرانی است. از قاببندی و میزانسنهای قوی، تا فیلمنامه مناسب و ریتم آرام خود که سینما را معنا میکند. البته که در فاکتورهای کمدی انتظار بیشتری میشد داشت اما بههرحال آنقدر فیلمنامه جذاب هست که بتوانیم روی این فاکتور چشمان خود را ببندیم. (نقد اختصاصی فیلم صبحانه با زرافهها)
تمساح خونی ؛ از بهترین فیلمهای ایرانی 1403
کارگردان: جواد عزتی
بازیگران: جواد عزتی، عباس جمشیدیفر، الناز حبیبی، بهزاد خلج، سعید آقاخانی
جواد عزتی نیز پای به عرصه کارگردانی گذاشت و در ابتدای سال تمساح خونی را اکران کرد. اثری که هم در گیشه موفق شد هم جواد عزتی را بالاخره به سیمرغ رساند. سیمرغ برترین کارگردانی اول در سال 1402 که انصافاً شایستهاش بود. مهمترین فاکتور تمساح خونی کارگردانی حرفهای و حسابشده جواد عزتی است. آن هم در ژانر اکشن، هیجانی که در ایران تعریف خیلی جامع و واضحی ندارد. جواد عزتی اما به این موضوع دیدگاه قدرتمندی داشت و توانست به خوبی این ژانر را با کمدی ایرانی ترکیب کند. در کمدی نیز تمساح خونی میتواند خنده بگیرد. نقطه عطف گلدرشت آن نیز سکانس تعقیب و گریز و گریه هومن (جواد عزتی) است که صدای خندیدن مردم در سینما به فریاد تبدیل میشد و کمدی بسیار ویژهای داشت. تمساح خونی بعنوان اولین کار جواد عزتی در قامت کارگردان قابل قبول و جذاب است. (نقد اختصاصی فیلم تمساح خونی)
مست عشق
کارگردان: حسن فتحی
بازیگران: شهاب حسینی، پارسا پیروزفر، هانده ارچل، حسام منظور، ابراهیم چلیککول
رسیدیم به یکی از جسورانهترین کارهای سینما در سال 1403. حسن فتحی گل کاشت و در همکاری با ترکیه به داستان یکی از اساطیر حیرتانگیز ایرانی پرداخت. داستان ویژهای از شمس و مولانا که تجربه بسیار لذتبخشی برای مخاطبان به ارمغان آورد. مست عشق پرفروشترین فیلم غیرکمدی سال شد و از چندین طرف توانست مخاطبان را راضی نگه دارد. طرفداران کتاب مست عشق که فیلمی وفادار و البته برداشت آزاد از این کتاب پرآوازه را میدیدند. همکاری دو سوپراستار ایران یعنی شهاب حسینی و پارسا پیروزفر در کنار ستارههای نامآشنای ترکیه، فاکتور جذاب بعدی بود و در بحث زیباییشناسی بصری نیز تجربه دلپذیری در سالن سینما به شمار میرفت. مست عشق اثر خوب و تحسینبرانگیزی بود که باوجود موفقیت آن لیاقت توجه بیشتر داشت.
قلب رقه ؛ از بهترین فیلمهای ایرانی 1403
کارگردان: خیرالله تقیانیپور
بازیگران: شهرام حقیقتدوست، شادی مختاری، محیا دهقانی، عبدالرضا نصاری، ابوالفضل امیری
قلب رقه شاید برترین فیلم جنگی سال باشد. حداقل از دید ما اینطور است. فیلمی که با موضوعی مهم و جسارت در پرداختن به مسئلهای حساس، بیپروا بود و موضوع پیچیده جنگ سوریه را به شکلی عمیق توصیف کرد. همچنین هیجان و تعلیق حسابشده و بازی درخشان شهرام حقیقتدوست از نکات مثبت دیگر این فیلم جذاب است و قلب رقه را به یکی از برترین فیلمهای ایرانی 1403 تبدیل کرده است. هرچند در شخصیتپردازی و پایانبندی ضعفهایی دارد اما بیانصافیست نام این فیلم مهم را در این لیست جا انداخت. قلب رقه فیلم جذاب و مهمی است که تماشای آن تجربه هیجانانگیز و جذابی خواهدبود.
باغ کیانوش
کارگردان: رضا کشاورز حداد
بازیگران: شهرام حقیقتدوست، عباس جمشیدیفر، علیرضا آرا، مهدیه نساج، مهدی فریضه
اثر جذاب رضا کشاورز حداد به نوجوانان میپردازد و داستان ساده اما درگیرکنندهای دارد که باغ کیانوش را تبدیل به اثری بامعنا میکند. داستان درباره نوجوانانی است که در زمان جنگ زندگی میکنند و افسری عراقی به ایران میآید و وارد باغی به نام باغ کیانوش میشود. حالا ماجراهایی شکل میگیرد که هم احساسات را درگیر میکند، هم هیجان دارد و در لحظاتی نیز حتی لبخند به روی لب میآورد. باغ کیانوش اثر ارزشمند و مهمی که تفاوتها را رقم زده است قطعاً در این فهرست جای میگیرد. بازی دلپذیر و آگاهانه شهرام حقیقتدوست نیز قابل تحسین است و ثابت میکند که او از بازیگران قدرنادیده ایرانی است و میتواند در هر نقش و هر ژانری درخشان ظاهر شود.
علت مرگ نامعلوم ؛ از برترین فیلمهای ایرانی 1403
کارگردان: علی زرنگار
بازیگران: بانیپال شومون، علیرضا ثانیفر، ندا جبرائیلی، علیمحمد رادمنش، زکیه بهبهانی
علت مرگ نامعلوم یک فیلم تاملبرانگیز و درگیرکننده است و آنطورکه باید و شاید مورد اقبال عموم قرار نگرفته و حتی بیمهری دیده است. علت مرگ نامعلوم مثل هزار فیلم دیگر درگیر سناریوی بیمعنای توقیف شده است و دلیل آن را هم کسی نمیداند. این فیلم مستقل، روایت جذابی در یک درام جادهای پرتعلیق دارد و فیلم متفاوتی است. فیلمی که به راحتی در لیست برترین فیلمهای ایرانی 1403 قرار میگیرد و میتوانست مدعی افتخارات زیادی باشد. هم فیلمنامه ریتم بسیار مهم و جذابی دارد، هم تکنیکهای کارگردان بسیار هوشمندانه و درخشان است. پایانبندی و نقاط عطف اضطرابآور به شکل مداوم مخاطب را درگیر داستان نگه میدارد و با احساسات و منطق بینندگان بازی میکند. علت مرگ نامعلوم فوقالعاده است.
برف آخر
کارگردان: امیرحسین عسگری
بازیگران: امین حیایی، مجید صالحی، لادن مستوفی، صادق ملک، امیر مشهدی عباس
فیلم تحسینشده برف آخر از همیشه بیشتر به امین حیایی فرصت جولان و اثبات داد. امین حیایی هم از فرصت استفاده کرد و یکی از برترین نقشآفرینیهای خود را ارائه کرد. برف آخر داستان یک دامپزشک در منطقهای سردسیر در زمستان است که به دور از دنیای آدمها با گاوها و گوسفندها زندگی روزمره خود را میگذراند و شبها هم به شکار گرگها میرود. در این میان او درگیر یک ماجرای عاشقانه هم میشود. این فیلم پرافتخار که 12 نامزدی در جشنواره فجر چهلم به نام خود ثبت کرد روایت داستانی منحصربهفردی دارد. در گیشه چندان موفق نشد اما تحسین منتقدین و مخاطبین بسیاری را به همراه داشت و در صدر بازی امین حیایی موردتوجه قرار گرفت.
بیبدن ؛ از برترین فیلمهای ایرانی 1403
کارگردان: مرتضی علیزاده
بازیگران: الناز شاکردوست، نوید پورفرج، سروش صحت، گلاره عباسی، پژمان جمشیدی
بیبدن اثر تلخ سال بود و جایی موضوع تلختر میشود که کاظم دانشی (نویسنده کار) با استفاده از چند پرونده قضایی واقعی آن را نوشته است. پرونده قتل فجیع و دلخراش غزاله شکور که برای ایرانیها بسیار آشناست. روایت تلخ فیلم و دغدغههای بسیار ارزشمندی که در تکتک لحظات حس میشود از نکات مثبت فیلم هستند. عناصر مهم سینمایی این فیلم مثل شخصیتپردازی، خلق نقاط عطف و دیالوگها بسیار قوی و هوشمندانه هستند و بیبدن را تبدیل به یکی از بهترین فیلمهای ایرانی 1403 میکند. با توجه به اینکه فیلم بیبدن اکران نوروزی بود و کمدیها درحال خودنمایی بودند اما این اثر جذاب در گیشه هم موفقیت نسبی به همراه داشت و مخاطبان زیادی را راضی کرد. هرچند درانتها غم و اشک در چشمان مخاطب مشهود بود.
فیلم ضعیف در سال 1403 کم نداشتیم. از فیلمهای پرفروش تگزاس3 یا پول و پارتی گرفته تا فیلمهایی مثل قیف، مفتبر و ملاقات با جادوگر که آثار ضعیف سینما بودند. شما درباره این لیست چه نظری دارید؟ به نظر شما بهترین فیلم ایرانی در سال 1403 کدام اثر است؟