فیلم سینمایی جهان با من برقص از آثار کمدی موفق و باکیفیت سینما در چند سال اخیر بوده که سروش صحت آن را نوشته و کارگردانی کرده است. علی مصفا، پژمان جمشیدی، جواد عزتی، سیاوش چراغیپور، رامین صدیقی، بهار کاتوزی و هانیه توسلی در آن ایفای نقش کردهاند. سوای هرگونه تعریف و تمجیدی که نیاز است درباره این فیلم نوشته شود میخواهیم یک سکانس را با دیدگاهی نسبتاً آموزشی بررسی کنیم. سروش صحت فیلمنامهنویس خیلی خوبی است و به خوبی میداند از هر فاکتور فیلمنامهنویسی چگونه و در چه زمانی استفاده کند. نمونه بارز این موضوع همین سکانس کوتاه است که یک وظیفه مهم از دیالوگ در آن گنجانده شده است.
دیالوگ یکی از مهمترین مباحث و دغدغههای یک فیلمنامهنویس است. با یک لحظه غفلت در نوشتن دیالوگ میشود بخش کثیری از کیفیت فیلمنامه زیر سوال برود و با خلاقیتی بالا در زمینه دیالوگنویسی این مسئله برعکس شده و به کیفیت اثر بیافزاید. دیالوگ چندین وظیفه دارد که نویسنده میتواند با خلاقیت و توجه به این وظایف، دیالوگ را در جای درست خود در فیلمنامه قرار دهد. مثلاً از وظایف دیالوگ میتوانیم به «پیشبردن خط داستانی»، «فاششدن جنبههایی از شخصیت»، «خلق لحن متناسب با فیلم» و «ارائه جزئیات حوادث گذشته» اشاره کنیم. حالا وظایف دیگری هم میتوان گفت اما این چهار فاکتور اساسیتر از هر چیز دیگری در امر دیالوگنویسی هستند.
دیالوگ جهان با من برقص؛
در این سکانس از فیلم جهان با من برقص بین شخصیتها دیالوگهایی برقرار میشود. (سکانس را ببینید و به دیالوگها دقت کنید!) نخست از جهانگیر (علی مصفا) شروع میشود که یک نصیحت عارفانه میکند و میگوید هیچ چیز در دنیا ارزشمند نیست! سپس احسان (جواد عزتی) شروع میکند و با یک لحن نسبتاً تند به جهانگیر پاسخ میدهد. سپس دیالوگهای بین احسان و فرخ (رامین صدیقی) آغاز میشود و دیگران هم همراهی میکنند. در این لحظات که جو سنگین و تندی بین کاراکترها (مخصوصاً احسان و فرخ) برقرار است دو فاکتور پیداست. یکی فاششدن جنبههایی از شخصیت تندخو و عصبی احسان است و دومی که مهمتر از قبلی است ارائه جزئیات حوادث گذشته است.
ما از دلخوری و درگیری بین احسان و فرخ آگاهیم که همین قضیه را هم با دیالوگهای ابتدایی فیلم متوجه میشویم. اما دلیل این دلخوری را با برقراری دیالوگهایی که در این سکانس قابل مشاهده است متوجه میشویم: احسان از همسر خود نسیم جدا شده و فرخ که صمیمیترین دوست احسان بوده با نسیم ازدواج کرده است. با برقراری چند دیالوگ ساده که یک دقیقه هم به طول نمیانجامد ما جزئیات حوادث گذشته و درگیری بین این دو شخصیت را میفهمیم و با توجه به این موضوع منتظر ادامه کنشها و رفتارهای آنها میمانیم. در ادامه میتوانید این سکانس را مشاهده کنید و به این نکته پی ببرید.
این یک نکته مهم است؛
این نکته بسیار حائز اهمیت میباشد. شما اگر به فیلمنامهنویسی علاقمند باشید باید علاوه بر موضوعات فراوان دیگر مثل ساختار، پیرنگ، ایده و … به دیالوگنویسی هم اهمیت ویژهای بدهید و با خلاقیت بالا به این مسئله بپردازید. ما در دوره آموزشی خود که در 18 جلسه ویدئویی با توضیح روان و مفصل درباره انواع مباحث فیلمنامهنویسی مطالب جامعی به شما ارائه کردیم درباره این موضوع نیز بطور کامل توضیح داده و با جزئیات برای شما آن را شرح دادهایم. با کلیک روی لینک زیر میتوانید نسبت به تهیه این دوره اقدام کنید.
خرید دوره آموزشی فیلمنامه نویسی دیباسین با 30درصد تخفیف ویژه