آموزش فیلمسازی و کارگردانی به صورت تخصصی در مجموعه دیباسین توسط اساتید برجسته کشوری انجام خواهد شد. با توجه به تخصصی بودن امر فیلمسازی و نیاز به حضور معلمین و استادان باتجربه، مجموعه دیباسین دوره های مختلفی را بر اساس نیاز کاربران و بهرهمندی از اساتید برجسته کشوری برگزار میکند. در ادامه این مقاله با دیباسین همراه باشید تا به بررسی دوره های آموزش فیلمسازی پرداخته و خدمات ویژه دیباسین را به شما معرفی کنیم.
آموزش فیلمسازی با مجموعه دیباسین
امروزه بسیاری از افراد به دنبال بهترین مرکز آموزش فیلمسازی هستند. آنها دوست دارند در کوتاه ترین زمان ممکن فنون و اصول فیلمسازی را فراگرفته و بتوانند اولین فیلم خود را به تصویر درآورند. حرفه سینما یکی از جذاب ترین و پردرآمدترین مشاغل موجود در جهان می باشد. شما می توانید با یادگیری فیلمسازی، به دنبال سوژه ی خود باشید تا بتوانید از این طریق فیلم مدنظرتان را جلوی دوربین ببرید.
به منظور یادگیری فیلمسازی به صورت تخصصی و زیر نظر اساتید برجسته کشوری، نیاز است تا در کارگاه های آموزش فیلمسازی معتبر دوره بگذرانید. حتی دانشجویان کارگردانی نیز در بسیاری از مواقع ترجیح می دهند که در دوره های یاد شده شرکت نموده و با تکنیک های نوین از نزدیک آشنا شوند. در ادامه مقاله سعی داریم تا در مورد سرفصل های مربوط به دوره ی فیلمسازی توضیحات بیشتری را ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
دوره آموزش فیلمسازی شامل چه مباحثی است؟
در دوره های آموزش فیلمسازی مجموعه دیباسین میتوانید با جامع ترین و کامل ترین مباحث مربوط به فیلم سازی و کارگردانی به صورت تخصصی آشنا شوید. از جمله سرفصل های پکیج و دوره آموزش کامل فیلم سازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بخش اول: آموزش فیلمنامه نویسی
- طرح و ایده فیلمنامه
- ساختارشناسی و درک مسئله پیرنگ
- ژانرشناسی
- شخصیت پردازی
- دیالوگ و موقعیت
- نقطه عطف فیلمنامه
- پیش فرض و معنا در فیلمنامه
- حادثه محرک
- گره افکنی و گره گشایی
بخش دوم: آموزش کارگردانی
- دکوپاژ
- اهمیت تدوین
- تعریف ابزار بنیادی
- انواع فیلم ها
- الگوهای گفتگو برای دوربین
- بازیگردانی
- انواع حرکت دوربین
- تکنیک های کارگردان
- خط فرضی و نقطه گذاری بصری
کاربران گرامی مجموعه دیباسین، شما می توانید پیش از شرکت در دوره ی یادگیری فیلمسازی، با کارشناسان و اساتید مجموعه مشورت نمایید و راهنمایی های لازم در این زمینه را دریافت نمایید.
بخش اول: آموزش فیلمنامه نویسی
در این بخش با سرفصل های مربوط به بخش فیلمنامه نویسی دوره جامع فیلمسازی دیباسین آشنا خواهیم شد.
1. آموزش طراحی و ایده فیلمنامه
اولین گام در نوشتن یک فیلمنامه دست یابی به یک ایده نو و مهم است. قطعاً شما هم دوست ندارید ایده کلیشه ای و تکراری داشته باشید پس باید به ایده اهمیت بسیار بالایی بدهید. قبل از آنکه بخواهید نوشتن فیلمنامه را آغاز کنید باید یک موقعیت، یک شخصیت و یک ماجرا داشته باشید و آن را تبدیل به یک ایده کامل کنید.
- روی ایده باید خیلی فکر کنید و با خلاقیت ایده را تکمیل کنید.
- ممکن است ایده اولیه شما از یک موسیقی، یک داستان کوتاه یا زندگی یکی از دوستانتان باشد اما باید این سیب را هزار بار بچرخانید تا به دستتان برسد.
- اگر بدون ایده و طرح نوشتن فیلمنامه را آغاز کنید بزرگترین اشتباه زندگی خود را انجام داده و یک فیلمنامه ناقص و ضعیف خواهیدداشت.
2. ساختار شناسی در فیلمسازی
ساختار یک فیلمنامه منتخبی است از حوادث زندگی چند شخصیت که در نظمی بامعنا قرار گرفته اند تا نگاهی خاص به زندگی بیاندازند. مثلا ساختار یک فیلم جنایی با درونمایه:
- قتل شرح زندگی قاتل
- دار و دسته جنایتکاران
- مقتول خانواده مقتول و پلیس
میباشد.
ساختار شامل چندین نقطه است که یک خط را تشکیل میدهد، این خط پیرنگ فیلمنامه است. بنابراین پیرنگ و ساختار دو عنصر کاملا وابسته به هم هستند که فیلمنامه را متفاوت و جذاب میکنند. البته اگر خلاقانه و هوشمندانه طراحی شوند.
3. آموزش ژانرشناسی در دوره فیلمسازی
- یک فیلمنامه نویس آگاه باید انواع ژانرها را با مفهوم و معنای آن یاد داشته باشد.
- اگر میخواهید در ژانر عاشقانه فیلم بسازید باید بدانید که چگونه مسئله ای عاشقانه بسازید.
- اگر میخواهید داستانی پلیسی بنویسید باید مطمئن شوید که عناصر ژانر پلیسی مثل سرنخ، جنایت و ... در فیلم شما وجود داشته باشند.
- علاوه بر آن باید به تلفیق ژانرها کاملا مسلط باشید. مثلا باید بدانید چگونه یک ماجرای عشقی را به یک داستان قتل مرتبط کنید.
4. شخصیت پردازی در فیلمسازی
- اگر بگوییم مهمترین کار یک فیلمنامه نویس ساخت و پرداخت شخصیت هایی منحصربفرد و خاص است دروغ نگفته ایم.
- شخصیت باید به گونه ای طراحی شده تا مخاطب به وقتش به کارهای او بخندد، برای گرفتاریهایش اشک بریزد، از کارهای دیوانه وارش عصبی شود، با او همذاتپنداری کند و در مجموع او را بعنوان یک دوست نگاه کند.
- درغیراینصورت شخصیت های فیلمنامه ناقص و کمجذابیت هستند.
- برای درک بهتر اهمیت شخصیت در فیلمنامه فقط به نوع شخصیت جوکر در فیلم شوالیه تاریکی فکر کنید.
5. مبحث دیالوگ و موقعیت در آموزش فیلم سازی
- در بسیاری از فیلمنامه ها نقطه اوج و مسیر فیلمنامه از طریق دیالوگ یا یک موقعیت پرمحتوا به مخاطب القا میشود.
- باید باهوش باشید که بدانید چه دیالوگی در چه موقعیتی استفاده کنید اما صفحات فیلمنامه را با دیالوگ پر نکنید.
- مثلا لزومی ندارد حتما اگر سکانس در یک سوپرمارکت میگذرد شخصیت ها درباره قیمت شیر و روغن صحبت کنند.
- دیالوگ نویسی آن هم در موقعیت مناسب بیش از انکه تصور کنید چالشبرانگیز و مهم است.
6. نقطه عطف
- بدون شک نقطه عطف برای یک فیلمنامه ضروری است.
- حالا این تماما به خلاقیت نویسنده بستگی دارد که چگونه نقطه عطف را بنویسد تا از کلیشه، اغراق و مسائلی مشابه پرهیز کند.
- نویسنده از زمانی که طرح را مینویسد میداند چه نقطه عطفی را در متن بگنجاند اما زمانی که باید نقطه عطف تمام و کمال شرح داده شود چالش اصلی نویسنده آغاز میشود.
- بعد از نوشتن نقطه عطف بهتر است خودتان را جای مخاطب قرار دهید تا ببینید چقدر غافلگیر میشوید. (مگر در موارد خاص که نیازی به غافلگیری نباشد.)
7. آموزش پیشفرض و معنا در فیلم سازی
- پیش فرض حتی اگر در فیلمنامه بیان نشود باید قبل از نوشتن فیلمنامه برای نویسنده روشن و واضح باشد.
- مفهوم پیش فرض معمولاً در یک جمله بیان میشود.
مثلا میگویند پیش فرض مکبث (نمایشنامه شکسپیر) این است: جاه طلبی به تباهی می انجامد. نویسنده باید از خودش بپرسد که دقیقاً چه معنایی را میخواهد منتقل کند و میخواهد چه حرفی بزند؟ آیا حرف تازه ای است؟ آیا دغدغه مهمی است؟ آیا اصلاً این معنا ارزش تبدیل شدن به فیلم را دارد؟
8. حادثه محرک
- با هر پیش فرض و ایده ای که داستان آغاز شود فیلمنامه به خلق یک حادثه ختم میشود که به آن حادثه محرک گفته میشود.
- حادثه نیز منجر به شکل گیری نقاط عطف و خلق موقعیت ها و چالش های مختلف برای شخصیت ها میشود.
- حادثه میتواند لحظه عاشق شدن یک پسر باشد، لحظه مرگ یک پدر، لحظه تصادف وحشتناک یک جوان یا لحظه دزدیدن یک کودک توسط آدم ربا، حادثه محرک هرقدر جذاب تر و پرتنش تر باشد مخاطب را بیشتر با خود همراه میکند.
- این جذابیت و تنش میتواند فیلم جذابی نیز بسازد و گره گشایی و پایان بندی فیلم را هم تماشایی کند.
9. گره افکنی و گره گشایی در یادگیری فیلم سازی
- با ایجاد یک حادثه در فیلمنامه، یک گره در مسیر داستان ایجاد میشود و مخاطب منتظر بازشدن این گره میماند.
- هرچقدر گره گشایی خلاقانه تر و گره کورتر باشد مخاطب نیز برای بازشدن گره کنجاوتر است.
- نویسنده باید این توانایی را داشته باشد که گره افکنی پرهیجان و پرتنشی را بنویسد تا مخاطب منتظر گره گشایی باشد.
- حالا ممکن است گره به بهترین یا تلخ ترین حالت ممکن باز شود که بستگی به داستان دارد، اما نوع این گره گشایی باید آنقدر غافلگیرکننده و شوکه کننده باشد تا مخاطب با تمام وجودش مسئله زندگی شخصیت های فیلم را درک کند.
بخش دوم: آموزش کارگردانی
در ادامه مبحث دوره جامع آموزش فیلمسازی به آموزش کارگردانی میرسیم. سرفصل های این بخش شامل موارد زیر است:
10. مبحث دکوپاژ در آموزش فیلمسازی
- دکوپاژ مهمترین وظیفه یک کارگردان قبل از آغاز فیلمبرداری است.
- نام دیگر دکوپاژ تقطیع یا برش فنی است.
- کارگردان باید با دقت و تمرکز تمام قبل از شروع فیلمبرداری هر پلان و هر سکانس را دکوپاژ کند تا با یک معنا و مفهوم مهم کوچک ترین چیزها را منطقی جلوه دهد.
- کارگردان باید فکر کند که برای هر صحنه چگونه دوربین قرار گیرد، چه حرکتی انجام دهد، بازیگر کجا بایستد و مسائلی مشابه تا فیلم یک فیلم کم نقص و جذاب باشد.
11. آموزش تدوین برای فیلمسازی
- اگر کسی منکر این قضیه باشد که تدوین اهمیتی ندارد یا حتی کم اهمیت است باید به حال او تاسف خورد.
- تدوین یکی از تخصصی ترین و حرفه ای ترین مسائل ساخت یک فیلم است که خوب بودن آن کاملاً حیاتی و ضروری است.
- کارگردان باید اهمیت تدوین را بداند تا فیلم را به خوبی برای پخش مدیریت کند.
- مخاطب از طریق تدوین با فیلم هم مسیر میشود و اگر تدوین تند باشد، آرام باشد، سردرگم یا بی سر و ته باشد مخاطب از فیلم لذت کافی نمیبرد حتی اگر نداند تدوین چیست.
12. تعریف ابزار بنیادین
- تقریباً تمام فیلم ها داستان تعریف میکنند.
- در این فیلم ها معمولاً اشیا و اشخاص واقعی روی نوار فیلم ضبط میشوند و با سرعت 24 قاب (فریم) در ثانیه روی پرده جان میگیرند.
- بعضی اوقات این روند تغییر میکند و اگرچه عناصر با سرعت 24 فریم در ثانیه روی پرده نمایش داده میشوند اما احتمالاً با سرعت هایی بیش از صدها فریم در ثانیه یا با سرعت بسیار کم (تا حد عکاسی) ضبط میشوند.
- اگر میخواهید کارگردان خوبی باشید باید به بهترین نحو ممکن روی ابزار بنیادی مسلط باشید.
13. بررسی انواع فیلم ها در آموزش فیلمسازی
شکل های مختلف فیلم ها نظیر فیلم های داستانی، مستند، خبری و … که هرکدام ویژگی منحصربفرد خود را دارند و از همان مرحله اول (یعنی نوشتن فیلمنامه) با یکدیگر تفاوت دارند.
کارگردان باید فرق این ها را با هم متوجه باشد تا بداند که برای فیلم داستانی چگونه دکوپاژ کند، چگونه بازیگر را هدایت کند و از دوربین چگونه استفاده کند و برای فیلم مستند چگونه کارگردانی کند که منطقی و هوشمندانه باشد. بعنوان مثال شما نمیتوانید با همان استراتژی که یک فیلم داستانی را میسازید فیلم مستند را هم کارگردانی کنید!
14. الگوهای گفتگو در فیلمسازی
دو-شات، گروپ-شات و انواع مختلف الگوهای دوربین برای سکانس هایی که دو یا چند شخصیت مشغول گفتگو هستند. باید بدانید که نوع قرارگیری دوربین وقتی دو نفر روبروی هم ایستاده و مشغول حرف زدن هستند با سکانسی که سه نفر بصورت مثلثی ایستاده و دارند گفتگو میکنند تفاوت دارد.
باید به این الگوها مسلط باشید تا ریتم دیالوگ ها را با منطق و معنایی خاص به تصویر بکشید. اگر هزار مدل گفتگو (از لحاظ بصری) در فیلم خود دارید باید هزار مدل دکوپاژ کنید و دوربین را هدایت کنید.
15. آموزش بازیگردانی در دوره فیلمسازی
بازیگر کابل مستقیم ارتباط با مخاطب است. مخاطب شخصیت را از حرف ها و رفتارهای بازیگر درک میکند و از این طریق با او همراهی میکند. پس وجود یک بازیگر خوب در فیلم بسیار ضروریست.
اما قبل از آن کارگردان باید بداند که چه بازیگری برای چه نقشی مناسب است، چگونه بازیگر را هدایت کند، چگونه بازیگر را متوجه داستان و موقعیت های مختلف شخصیت کند. درواقع یک کارگردان خوب باید یک بازیگردان بی نقص باشد و همه چیز را درباره یک بازیگر بداند.
16. آموزش انواع حرکت دوربین در فیلمسازی
حرکاتی مثل پن، تراولینگ، تیلت و … که هم در دکوپاژ مهمترین بحث است و هم در سایر فعالیت های کارگردان مثل تدوین، هدایت دوربین و … نقش پررنگی دارد. همچنین باید کارگردان دلیل و منطق استفاده از هر نوع حرکت را در هر سکانس بداند.
باید اجرای فیلم کاملاً با هم هماهنگ باشند و یکی از مهمترین رابط های این هماهنگی استفاده از انواع حرکت است. مثلاً شما نمتوانید دوربین را برای صحنه های راه رفتن یا دویدن عمودی قرار دهید و برای این نوع سکانس ها باید دوربین افقی حرکت کند.
17. تکنیک های کارگردانی
خاص ترین تکنیک یک کارگردان، تکنیک های او در تدوین است. در حین مطالعات تمهیدات سینمایی برای اجرای صحنه های مختلف (مهمترین آن صحنه های گفتگو) باید تلفیق تکنیک های تدوین معمولی و تدوین درون قاب را باید مدنظر قرار داد.
تکنیک ها در ظاهر جذابند اما در باطن علاوه بر جذابیت مفهوم مهمی پشت آن ها نهفته که بیش از حد اهمیت دارد. اینجا خلاقیت یک کارگردان بیشتر به چشم میخورد.
آیا پکیج یا دوره یادگیری فیلمسازی در مجموعه دیباسین کاربردی است؟
یکی از مهمترین دغدغه ها و نگرانی های افراد برای شروع یک دوره فیلمسازی را میزان کاربردی بودن این دوره ها تعیین میکند. در صورت ضعیف بودن دوره یا پکیج آموزش فیلم سازی، دانشجویان برای ورود به سینما و تلویزیون با مشکلات جدی رو به رو خواهند شد. می توان گفت که شما به کمک پکیج آموزش فیلمسازی مجموعه دیباسین می توانید با جزئیات و اصول کلی فیلمسازی از نزدیک و به صورت آکادمیک آشنا شوید.
دانشجویان دوره یادگیری فیلمسازی میتوانند فایل های صوتی، نوشتاری و تصویری دوره را داشته باشند و در صورت نیاز به آن ها مراجعه نمایند. از سوی دیگر پکیج های یاد شده از سوی افراد کاربلد و توانا تهیه و آماده شده اند. بنابراین شما می توانید با خیال آسوده پکیج های آموزش فیلمسازی را خریداری نمایید.
کدام کتاب ها برای دوره آموزش فیلمسازی مفید است؟
جالب است بدانید که برای آموزش فیلمسازی یکسری از کتاب ها تالیف و نگاشته شده اند. شما می توانید کتاب های معروف در زمینه آموزش فیلمسازی را مورد مطالعه قرار دهید. در این صورت می توانید مهارت ها و اطلاعات زیادی را نیز در خصوص اصول و تکنیک های فیلمسازی به دست آورید. از معروف ترین و مفیدترین کتاب های مورد استفاده در دوره ی آموزشی فیلمسازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کتاب فیلمسازی اثر برایان مایکل استولر
- کتاب “مبانی فیلمنامه نویسی: راهنمای گام به گام از فکر تا فیلمنامه” اثر سید فیلد
- دانلود کتاب “فیلم نامه نویسی در ده روز” اثر دارین دانلی
- کتاب “صدابرداری نوین” اثر مرتضی دهنوی
- کتاب “اصول اساسی کارگردانی سینما” اثر نیکلاس تی. پروفرس
- و…
آموزش ساخت فیلم کوتاه
در پکیج آموزش فیلمسازی می توانید با مراحل مهم ساخت فیلم کوتاه نیز آشنایی نسبتا خوبی پیدا کنید. مراحل ساخت فیلم کوتاه در دیباسین به شرح زیر است:
- مرور و بررسی ایده فیلم کوتاه
- نوشتن متن نمایشنامه
- تجزیه و تحلیل فیلمنامه
- ترسیم استوری برد برای فیلم کوتاه
- نهایی کردن طرح
- آغاز فیلمبرداری
- لیست برداشت ها
- بازبینی صدا و فیلم
- سازماندهی نمودن
- بررسی آخرین فرمت مربوط به فیلم
خرید دوره آموزشی فیلمنامه نویسی
- درحال حاضر دوره ویدئویی فیلمنامه نویسی دیباسین در دسترس شما عزیزان هست و میتوانید با 30 درصد تخفیف این دوره را از ما تهیه کنید. ارزش اصلی دوره مبلغی حدود یکونیم میلیون تا دو میلیون تومان است اما ما برای ارزشگذاری این دوره مبلغ 578 هزار تومان را در نظر گرفته که با تخفیف ویژه میتوانید با مبلغ 399 هزار تومان این دوره 18جلسهای و جامع را تهیه کنید!
- با ارسال پیام در یکی از شبکههای اجتماعی زیر میتوانید نسبت به خرید این دوره اقدام کنید:
نظرات دانشجویان دوره آموزش فیلمسازی
پیشنهاد می شود که نظرات و پیشنهادات دانشجویان را در خصوص آموزش فیلمسازی مورد بررسی قرار دهید. در این صورت می توانید اطلاعات تکمیلی را در خصوص دوره ی آموزش فیلمسازی به دست آورید. دانشجویان فیلمسازی و کارگردانی ایده های نوین و بی نظیری را در خصوص دوره های آموزشی فیلمسازی دارند. شما می توانید با مطالعه نظرات مربوط به دانشجویان، اطلاعات و راهنمایی های لازم را به دست آورید. همچنین در صورت داشتن هرگونه سوالی در خصوص دوره ی یاد شده می توانید با همکاران ما در ارتباط بوده و راهنمایی های لازم را به دست آورید.